‘Snowden heeft asiel aangevraagd in Rusland’

De Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn persconferentie vandaag. Foto AFP/ Alexander Nemenov

Klokkenluider Edward Snowden heeft politiek asiel aangevraagd in Rusland. Dat meldt althans Kim Shevchenko, een consul op het vliegveld van Moskou, aan het Russische persbureau Interfax.

De bron zei dat een Wikileaksactivist, Sara Harrison, die samen met Snowden reist, zijn aanvraag gisteravond heeft ingediend bij het Russische consulaat in de transitzone van het vliegveld van Moskou, waar Snowden zich volgens de laatste berichten nog steeds bevindt.

De immigratiedienst zelf lijkt de asielaanvraag te ontkennen. Russia Today meldt dat Zalina Kornilova, het hoofd van de Russische federale migratiedienst , het bericht afdoet als “niet waar”.

Snowden mag in Rusland blijven, maar moet stoppen met lekken geheime informatie

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder vanmiddag dat Snowden in Rusland mag blijven, maar dan moet hij wel stoppen met het lekken van geheime informatie. Snowden moet ophouden met het “schade berokkenen” aan de “Amerikaanse bondgenoten” van het land, meldde persbureau AP.

Snowden “is geen Russisch agent”, zei Poetin verder tijdens zijn persconferentie. Hij herhaalde dat de Russische inlichtingendiensten niet samenwerken met de voortvluchtige Amerikaan. Hij zei verder dat Snowden zijn eindbestemming moet kiezen en daar vervolgens naartoe moet vertrekken. De Verenigde Staten hebben Snowdens paspoort ingetrokken en sindsdien zou hij in de transit op het vliegveld van Moskou verblijven.

Snowden vertrok naar de Russische hoofdstad na eerder in Hong Kong te hebben verbleven. Daar vertrok hij heen nadat hij naar buiten had gebracht hoe Amerikaanse en Britse geheime diensten massaal inwoners aftappen.

Snowden doorbreekt stilte, sluit nieuwe onthullingen niet uit

Snowden heeft vanavond voor het eerst sinds hij naar Moskou vluchtte van zich laten horen. In een brief aan de president van Ecuador Rafael Correa, ingezien door persbureau Reuters, schrijft hij dat het hem vrij staat met nieuwe onthullingen te komen.

Volgens Snowden vervolgen de Verenigde Staten hem illegaal vanwege het onthullen hoe geheime dienst NSA massaal burgers aftapt:

“Terwijl de maatschappij me heeft gesteund in de onthullingen over dit geheime systeem van onrecht, antwoordde de Amerikaanse regering met een buitengerechtelijke klopjacht, die me mijn familie, mijn vrijheid te reizen en mijn recht op een vredig leven zonder angst voor illegale agressie heeft gekost.”

Hij bedankt Ecuador voor de hulp die het land hem bood om naar Rusland te komen en voor het bekijken van zijn asielaanvraag:

“Ik blijf vrij informatie te publiceren die een publiek doel dient. (…) Het maakt niet uit hoeveel dagen mijn leven nog telt, ik blijf strijden tegen onrecht in deze oneerlijke wereld. Als een van die dagen ervoor zorgen dat ik heb bijgedragen aan het gemeenschappelijk belang, dan heeft de wereld dat te danken aan de principes van Ecuador.”

Top beide geheime diensten moet zich bezighouden met Snowden

De topmannen van de Russische en Amerikaanse geheime diensten moeten zich gaan bezighouden met de zaak-Snowden. Dat besloten Poetin en zijn Amerikaanse collega Barack Obama eerder vandaag. De overeenkomst werd bekendgemaakt door Nikolai Patroesjev, hoofd van de Russische veiligheidsraad. Concreet gaat het om FSB-baas Aleksandr Bortnikov en FBI-directeur Robert Mueller, schrijft persbureau Novum.

Bortnikov en Mueller moeten een een uitweg uit de impasse zien te vinden, zo luidt de opdracht. De twee moeten in “constant contact” blijven en “oplossingen” vinden.

Ecuador en Venezuela hadden al aangegeven te willen bezien of ze Snowden asiel willen verlenen. Volgens de autoriteiten van Ecuador moet Snowden echter eerst op hun grondgebied zijn voordat ze de zaak kunnen gaan behandelen. Totdat het zover is, ligt zijn lot in Russische handen.

    • Frank Huiskamp