Seleção schudt de crisis van zich af...

Crisis in het Braziliaanse voetbal lijkt verleden tijd. De ploeg rond sterspeler Neymar lijkt klaar voor het WK, volgende zomer weer in eigen land.

De Braziliaanse sterspeler Neymar, tegen Spanje weer uitblinker, na afloop met blije landgenoten in het Maracanã-stadion in Rio. Foto AP

Precies 1 minuut en 33 seconden duurde het voordat de Braziliaanse spits Fred, liggend op de grond, de bal voor het eerst tegen het net werkte. Furieus ging Brazilië door, om uiteindelijk Europees en wereldkampioen Spanje met 3-0 te verslaan. Voor de derde keer op rij en de vierde keer in totaal was de Confederations Cup voor de Seleção, zoals de nationale ploeg in eigen land liefkozend wordt genoemd. Sterspeler Neymar dartelde, het collectief om hem heen bleek hecht. Protesten en rellen buiten het stadion? Binnen de prachtige cocon van Maracanã louter genot bij bijna 80.000 fans.

Liefst 29 officiële duels was tegenstander Spanje ongeslagen tot de finale van gisteren. Maar in de vierde opeenvolgende eindstrijd van een internationaal toernooi kwam een einde aan de Spaanse suprematie. Natuurlijk was de ploeg van coach Vicente del Bosque vermoeid, na het vele reizen en een loodzware halve finale waarin pas na strafschoppen werd gewonnen van Italië, dat het toernooi als derde eindigde dankzij een strafschoppen-zege op Uruguay.

Het gedreven Brazilië nam de gelegenheid te baat om te tonen dat de crisis bij de nationale voetbalploeg verleden tijd is. De vijfvoudig wereldkampioen werd bij de laatste twee WK’s voortijdig uitgeschakeld, zakte af naar plaats 22 op de wereldranglijst. Maar coach Scolari bouwde in korte tijd een team dat wapens heeft om volgend jaar in eigen land te strijden om de wereldtitel.

Anders dan in 2006 en 2010 hebben de Brazilianen met de lichtvoetige aanvaller Neymar weer een sterk boegbeeld, zoals Pelé in 1958 en 1970, Garrincha in 1962, Romario in 1994 en Ronaldo in 2002, toen eveneens onder Scolari voor de laatste keer de wereldtitel werd veroverd. In elke wedstrijd doet Neymar, de nieuwe aanwinst van Barcelona beslissende dingen. In de finale knalde hij de bal vlak voor rust na een slim passje van Oscar links van het doel vanaf een meter of tien hard in de linkerbovenhoek, zijn vierde goal van het toernooi. Ook mooi: het subtiele overstapje bij de 3-0 van Fred, vlak na rust.

Brazilië is meer dan Neymar. Niet voor het eerst dit toernooi ging de ploeg flitsend uit de startblokken. Na de vroege 1-0 volgde een grote kans voor Oscar en een fraai lobje van loopwonder Paulinho. En toen Arbeloa na een kwartier de doorgebroken Neymar vastpakte, stonden direct zes boze Brazilianen om de zondaar, die geel kreeg van de goed leidende Nederlander Björn Kuipers. Energie en teamspirit in overvloed. Al ging dat wel gepaard met 26 overtredingen.

Spits Fred – ooit deels eigendom van Feyenoord en na een avontuur in Europa weer terug in eigen land bij Fluminense – oogt niet direct als een groot voetballer. Maar alles wat hij doet is doelgericht. Samen met de dit toernooi wat fletse buitenspeler Hulk vormt de 29-jarige Frederico Chaves Guedes, zoals Fred officieel heet, fysiek tegenwicht voor frêle aanvallers als Neymar en Oscar.

Ook de verdedigende degelijkheid van Brazilië valt op. Centraal achterin heersen Thiago Silva en David Luiz. Vlak voor hen dicht middenvelder Gustavo met veel inzicht de gaatjes. Ooit werd de linksbenige stilist door bondscoach Louis van Gaal, gisteren aandachtig toeschouwer in Maracanã, naar Bayern gehaald als opvolger van Mark van Bommel. Afgelopen seizoen was hij meestal slechts reserve.

Spanje kwam geen moment tot het gevreesde positiespel op het middenveld. De spelers van Real en Barcelona, de basis van de nationale ploeg, liepen in de Champions League al forse tikken op tegen Dortmund en Bayern. Gisteren volgde een nieuwe dreun van Brazilië.

Coach Scolari wees op de mentale winst die zijn ploeg boekte, door na Frankrijk (vriendschappelijk), Japan, Mexico, Italië en Uruguay nu ook Spanje te verslaan. WK 2014? „Ik durf te dromen dat we een pad voor ons hebben”, zei hij tegen Reuters. „We hebben een goed team, gelijkwaardig aan andere sterke ploegen.”

    • Maarten Scholten