Sagan was heel dichtbij, maar Gerrans wint na ‘onwaarschijnlijke massasprint’

Simon Gerrans (l) wint met het miniemste verschil van de Peter Sagan (r). Foto AP/ Laurent Rebours

De Australiër Simon Gerrans heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. Na 145,5 kilometer bleef Gerrans de Slowaak Peter Sagan een paar centimeter voor na een massasprint in Calvi. De Belg Jan Bakelants blijft in het geel.

De andere truien blijven ook in het bezit van dezelfde personen als vandaag. Sagan mag zich troosten met de groene trui. De Fransman Pierre Rolland verstevigde onderweg zijn leiding in het bergklassement en rijdt ook morgen in de bolletjestrui. De Pool Michal Kwiatowski blijft in het wit rijden.

De sprint:

Etappe-uitslag:
1. Simon Gerrans (Orica) 3:41:24
2. Peter Sagan (Cannondale) +0
3. José Joaquín Rojas (Movistar) +0
4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep) +0
5. Philippe Gilbert (BMC) +0

Klassement:

1. Jan Bakelants (RadioShack) 12:21:27
2. Julien Simon (Sojasun) +1
3. Simon Gerrans (Orica) +1
4. Michal Kwiatkowski (Omega-QuickStep) +1
5. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) +1


Etappekaart via Cycling the Alps

Nederlanders geven etappe kleur

De Nederlander Tom Dumoulin deed in de voorlaatste kilometer een poging om een sprint te voorkomen, maar hij was kansloos tegen de snelheid die door voornamelijk de ploeggenoten van Sagan werd ontwikkeld. De Slowaak moest in de sprint zijn meerdere erkennen in Gerrans. De oud-winnaar van Milaan-San Remo was ook in 2008 al eens succesvol in de Tour.

Lieuwe Westra gaf de etappe kleur door direct na het startsignaal in Ajaccio voor de aanval te kiezen. De Nederlander van Vacansoleil kreeg de Franse renners Sebastian Minard, Alexis Vuillermoz, Cyril Gautier en de Australiër Simon Clarke met zich mee. De ploeggenoten van Bakelants controleerden de koers en lieten de voorsprong van de vluchters niet verder oplopen dan een paar minuten.

Westra springt weg:

Minard en Clarke proberen het, Dumoulin ook nogmaals

Met de hete adem van het peloton in de nek probeerden Minard en Clarke met nog twintig kilometer te gaan samen weg te komen. Ze hielden stand tot halverwege de laatste klim van de dag, een col van tweede categorie met de top op twaalf kilometer van de finish. Daar werden ze overvleugeld door Pierre Roland, die als eerste boven kwam en daarmee zijn bolletjestrui veiligstelde.

Rolland trok vol door in de afdaling, kreeg het gezelschap van onder meer Lars Petter Nordhaug van Belkin, maar werd met nog drie kilometer te gaan ingerekend door het peloton. Ook de ultieme poging van Dumoulin werd verijdeld.

‘Massasprint leek onwaarschijnlijk, maar het gebeurde toch’

Dat de etappe van vandaag zou eindigen in een massasprint, leek volgens onze redacteur bij de Tour Derk Walters “onwaarschijnlijk” vooraf:

“Ik heb zelf met de auto vooraf over het parcours gereden en heb nog nooit zo veel bochten meegemaakt. En het was alleen maar klimmen en geen moment rustig. Ik verwachtte dat er wel een groepje vooruit kon blijven, maar dat gebeurde niet.”

Gerrans verraste Sagan, maar volgens Walters was dit niet heel verrassend:

“Sagan is op zijn best als de aankomst nét iets lastiger is. Als het vlak is, legt hij het meestal af tegen iemand als Gerrans. Of normaal dan een Cavendish.”

Gesink kan goed klassement al wel schudden - ‘opmerkelijke achterstand’

Robert Gesink lijkt een goed klassement in de Tour de France al na drie dagen uit zijn hoofd te kunnen zetten. De renner van Belkin verloor in de rit van Ajaccio naar Calvi meer dan acht minuten. Gesink eindigde in 2010 nog als vijfde in de Tour. Vorig jaar haalde hij Parijs niet.

Walters vindt het opmerkelijk dat Gesink zo veel achterstand te verwerken krijgt:

“Gesink lijkt zich echt helemaal te hebben neergelegd bij een rol als helper van Bauke Mollema. Gisteren verklaarde hij al dat hij ‘lekker bidons had gehaald voor Bauke’. Maar hij werd al wel eens 5e in de Tour; je verwacht toch dat hij, als hij het kan, gewoon meegaat.”

De reactie van Gesink tegenover de NOS:

Foto ANP

    • Frank Huiskamp