‘Rabobank keert zich af van schaliegas’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Rabobank wil geen geld lenen aan bedrijven in de Verenigde Staten die op enigerlei wijze zijn betrokken bij de winning van schaliegas. Ook boeren die hun land verhuren zodat energiebedrijven er schaliegas kunnen winnen, krijgen geen krediet. Dat schrijft Trouw vandaag. In de VS wordt al schaliegas gewonnen.

De grootste agrarische kredietverlener beschouwt de winning van schaliegas als milieuvervuilend en wil daar niet aan meewerken.

Een woordvoerster van de bank zegt in Trouw dat de weigering wereldwijd geldt. De discussie in Nederland over het gas dat uit diep gesteente wordt gewonnen, wordt ‘nauwgezet’ gevolgd, aldus de woordvoerster.

“Hier is de staat eigenaar van alles wat in de grond zit. In de VS is elke grondeigenaar ook baas over de bodem daaronder.”

De boeren in Amerika hebben dus een keus en de boeren in Nederland niet, aldus de woordvoerster. (Novum)