President en kranten vechten om een papierfabriek

Argentijnse president Kirchner voert oorlog met machtig mediabedrijf Clarín. Nieuwe inzet is een papierfabriek.

President Kirchner probeert macht over het papier te krijgen.

Een papierfabriek is die nieuwste inzet van een slepende strijd tussen Grupo Clarín, het grootste mediabedrijf van Argentinië, en president Cristina Fernández de Kirchner. De kranten en tv-zenders van Grupo Clarín zijn zeer kritisch over de president. De populistische president wil daarom de macht van het mediaconcern breken. Tot nu toe zonder resultaat.

Papel Prensa is de enige krantenpapierfabriek van Argentinië. In mei deed Kirchner een wetsvoorstel het overheidsaandeel in de fabriek uit te breiden, van 28 naar 52 procent. De andere aandeelhouders zouden zo hun meerderheid verliezen. Die aandeelhouders zijn niet toevallig Clarín en La Nación, de andere grote onafhankelijke krant. Door hoge importheffingen is het moeilijk op in Argentinië aan krantenpapier te komen. Een eigen papierfabriek is voor de kranten van levensbelang.

De regering en de media leven al sinds 2009 in onmin. Toen drukte Kirchner een wet door die meer ruimte moest geven aan een pluriform medialandschap. Dat waren althans haar woorden: tegenstanders noemden de wet ‘een opmaat naar een staatsmonopolie’. De wet stelt een herverdeling van uitzendlicenties voor. Grupo Clarín zou daardoor veel licenties verliezen. Het bedrijf heeft de grootste landelijke krant Clarín, nieuwszender Todo Noticia en honderden regionale kranten, tv- en radiostations.

Clarín vocht de wet aan en wist deze drie jaar te vertragen. In die tijd treiterde Kirchner Clarín via een andere route: ze verbood supermarkten te adverteren in landelijke kranten. Zowel Clarín als La Nación liepen daardoor veel inkomsten mis.

Na drie jaar won Clarín in hoger beroep. De rechters oordeelden dat de mediawet arbitrair was en Clarín disproportioneel zou benadelen.

Kirchner gebruikt het recht naar believen: via een andere wet beoogt zij een sluwere vorm van invloed. Sinds vorig jaar kan de toezichthouder beslissingen bij beursgenoteerde bedrijven blokkeren wanneer het belang van de minderheid van de aandeelhouders in het geding is. Sinds 2008 heeft de overheid een minderheidsbelang in Clarín.

Dat Clarín veel macht heeft, daar zijn voor- en tegenstanders het mee eens. Het medialandschap in Argentinië is gepolitiseerd en daar is Clarín ook debet aan. Het mediaconcern was trouwens tot 2008 een bondgenoot van de regering. Na onenigheid over de berichtgeving over het belasten van de agrarische sector, veranderde het mediabedrijf radicaal van positie.

De zaak ligt nu ter beoordeling aan het hoger gerechtshof. Over de rug van fabrikant Papel Prensa gaat de strijd gaat intussen keihard door.

    • Floor Boon