Overleg kabinet en oppositie mislukt - ‘laatste kans op steun lijkt weg’

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik bij aankomst op het ministerie van Financien voor overleg met leden van het kabinet. Foto ANP/ Phil Nijhuis

Het overleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks is stukgelopen. Dat hebben de fractieleiders van beide partijen, Alexander Pechtold (D66) en Bram van Ojik (GroenLinks) vanavond bekendgemaakt. De bekendmaking volgde op twee uur onderhandelen op het ministerie van Financiën, schrijft persbureau Novum. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil in augustus verder praten.

Het kabinet onderhandelde met de beide partijen onder andere over het onderwijs en de zogeheten kindregelingen.

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Helaas, de onderhandelingen met kabinet over onderwijs zijn mislukt.

“Te veel licht tussen onze wensen en de mogelijkheden van het kabinet”

In een verklaring zei Pechtold dat er “te veel licht zit tussen de wensen die wij voor het onderwijs hebben en de mogelijkheden die het kabinet op dit moment biedt”:

“Daar komt nog eens bij dat alle hervormingen waar we de afgelopen tijd voor gepleit hebben, zijn uitgesteld en dat investeringen in het onderwijs des te noodzakelijker zijn.”

Voor Van Ojik was het vooral belangrijk dat er voorstellen zouden komen op het gebied van duurzaamheid. Maar ook daar kwam het kabinet ‘met lege handen’, zei hij:

“Er is nog geen echt zicht dat wij serieus over duurzaamheid kunnen praten met het kabinet.”

Van Ojik sluit niet uit dat er later nieuwe gesprekken volgen, maar dat hangt af van het kabinet. Dat moet een begroting voor 2014 maken en eventueel “tot de conclusie komen dat het zinvol is om nog een keer te praten”.

“Laatste kans op steun lijkt weg”

Volgens politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet lijkt met het stuklopen van het overleg de laatste mogelijkheid voor steun voor de plannen van het kabinet verkeken. Dat het mislukte, kan volgens hem twee dingen betekenen:

“Het overleg had betrekking op een gebied waar echt wat te halen viel en vond plaats tussen partijen die zich constructief wilden opstellen. Dat het nu alsnog is mislukt, kan ofwel betekenen dat het kabinet op ramkoers gaat en dit najaar in de Eerste Kamer de plannen wil uitvechten, ofwel dat de oppositie toch niet echt bereid is om het kabinet te helpen.”

Dijsselbloem: constructief gesprek

Dijsselbloem spreekt in een reactie aan Novum van een “constructief gesprek” waarbij de partijen elkaar “op vele fronten zijn genaderd”:

“Gezien de begrotingsproblematiek kunnen we nu echter niet voldoen aan de verwachtingen van D66 en GroenLinks. Medio augustus zullen we het gesprek voortzetten”

Kabinet zoekt steun voor plannen

De beide oppositiepartijen gingen vorige week met het kabinet in overleg. Zij zouden het kabinet steunen wat betreft het sociaal leenstelsel voor studenten en de versobering van de kindregelingen. D66 wilde daarvoor terug dat de bezuinigingen op onderwijs van tafel zouden gaan, GroenLinks wilde ‘vergroening’ van het belastingstelsel.

Het kabinet zoekt naar steun van een deel van de oppositie voor de plannen, om verzekerd te zijn van een meerderheid in de Eerste Kamer. De coalitiepartijen hebben daar geen meerderheid. Daarnaast speelt de zes miljard aan extra bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren.

    • Frank Huiskamp