Over de haag

Streetwise Wilders

In naam was hij het al, maar nu probeert Geert Wilders echt om politicus van de straat te worden. De PVV-leider gaat in Den Haag een vergunning aanvragen voor een grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid. Hij probeerde al eerder zijn afnemende effectiviteit in het parlement te compenseren met een Verzetspamflet. Gaat de nieuwe poging lukken? De gemeente Den Haag laat bijna geen grote demonstraties toe op het Plein tegenover de Tweede Kamer. Dan wordt Wilders, net als veel andere demonstranten, weggestopt op het winderige Malieveld.

Lekken, ach, lekken

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) was afgelopen weekend te gast bij de seizoensafsluiter van de talkshow Politieke Junkies. Vraag was of de minister wel eens iets had gelekt naar de media. Als hoeder van de Grondwet doet hij dat natuurlijk niet, verzekerde Plasterk het publiek. Maar, gaf hij toe, in zijn tijd als Kamerlid speelde hij eens CPB-cijfers door. „Echt lekker voelde ik me er niet bij.” De presentator trapte er niet in: „U geeft dit voorbeeld omdat al eens is uitgelekt dat ú het lek was!”

Op reis en neem mee

Interessant aanbod van de ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) voor leden van de Eerste en Tweede Kamer. In het najaar kan een aantal van hen met de ministers meereizen tijdens werkbezoeken. Bestemmingen: Brazilië en Bali. Men moet snel zijn, want per reis is maar plaats voor drie parlementariërs. En dan nog wat: de kosten zijn voor de Eerste en Tweede Kamer zelf.

Twee tientjes geleend

Sinds begin dit jaar publiceert elk departement bonnetjes van opleidingen, reis- en verblijfkosten. Er gaat soms prachtig klein leed achter schuil. Eentje uit de oude doos: PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft niet altijd contanten op zak. Drie dagen na zijn aantreden als minister leent Dijsselbloem twee tientjes van zijn chauffeur om pasfoto’s voor zijn diplomatieke paspoort te laten schieten. „De kosten graag terugstorten.”

Plasterk versus Blok

Recenter waren de uitgaven op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties niet helemáál in proportie. Begin mei vloog minister Ronald Plasterk halsoverkop naar Curaçao voor de begrafenis van politicus Helmin Wiels. Dan waren er nog zijn krantenabonnementen, lunches en diners – in totaal declareerde Plasterk in mei 4.219,87 euro. Departementgenoot Stef Blok (VVD), minister voor Wonen en Rijksdienst, declareerde in dezelfde maand één bon: een Nieuwspoortfactuur van 58,15 euro.

Samenstelling Annemarie Kas