Hoofdkwartier Moslimbroederschap bestormd door demonstranten

In het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap in Kairo ontstond vannacht brand na een aanslag door tegenstanders van Morsi. Foto AFP

De Egyptische oppositiebeweging Tamarud heeft president Morsi vanochtend een ultimatum gesteld: voor morgen moet hij afgetreden zijn en nieuwe verkiezingen uitgeschreven hebben om te voorkomen dat de protesten nog veel heviger worden. Het hoofdkwartier van Morsi’s Moslimbroederschap in Kairo is daarnaast bestormd, aldus persbureau AP.

Een getuige meldt dat demonstranten het zwaar bewaakte gebouw van zes etages bestormden en vervolgens verlieten met meubilair en dossiers. Veel ramen zijn gesneuveld en er kwamen vlammen en rook uit de onderste verdiepingen van het gebouw. Een van de demonstranten haalde het bord weg van de Moslimbroederschap.

Veiligheidsdiensten melden dat vijf mensen zijn overleden na de urenlange gevechten die vannacht plaatsvonden bij het pand, en honderden mensen zouden gewond zijn geraakt. Er zijn volgens omstanders benzinebommen en stenen naar het gebouw gegooid, bewakers in het hoofdkwartier openden hierop het vuur. Het gebouw was al ontruimd voordat het werd bestormd, aldus de bronnen.

Gisteren honderdduizenden demonstranten op de been

Honderdduizenden tegenstanders van Morsi gingen gisteren de straat op in Kairo en andere steden als Alexandrië, Mansoura, Tanta en Damanhour om zijn aftreden te eisen. Persbureau AFP, die een bron uit het leger citeerde, noemde het zelfs “de grootste betoging in de geschiedenis van Egypte”.

Tamarud (De rebel) organiseerde dit protest, de grootste betoging sinds 2011, toen president Mubarak werd gedwongen af te treden. Tamarud heeft daarnaast een petitie ingediend met 22 miljoen handtekeningen tegen Morsi.

Tientallen mensen hebben overnacht op het Tahrirplein, maar in de loop van de ochtend kwam het verkeer gewoon op gang. Meer dan tientallen mensen zijn nu niet op het plein te vinden, aldus AFP. Zij roepen momenteel op tot een algemene staking, maar de bonden weten nog niet of die daadwerkelijk doorgaat.

    • Annemarie Coevert