Obama op Robbeneiland

TOPSHOTS US President Barack Obama looks out the window from the cell where Nelson Mandela, an anti-apartheid legend, was once jailed on Robben Island, on June 30, 2013. Paying homage to the 94-year-old former South-African president, who is critically ill in hospital, Obama stared into the stark cell where Mandela spent two thirds of his 27 years in jail. AFP PHOTO/JIM WATSON AFP

Mandela

De Amerikaanse president Barack Obama kijkt uit het raampje van de cel waarin Nelson Mandela 18 jaar vastzat. Op verzoek van de familie bracht hij geen bezoek aan Mandela zelf, die ernstig ziek in het ziekenhuis ligt. In totaal zat de anti-apartheidsstrijder 27 jaar achter tralies. In het gastenboek van de voormalige gevangenis schreef Obama de ‘wereld dankbaar’ te zijn voor ‘de helden van Robbeneiland’.