NS koopt tijdelijke vervanger Fyra

De NS gaat de Fyra-treinen vervangen met Canadese TRAXX-locomotieven.
De NS gaat de Fyra-treinen vervangen met Canadese TRAXX-locomotieven. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse Spoorwegen gaan de uitgevallen Fyra-treinen vervangen door Canadese TRAXX-locomotieven, meldt de NOS. Met de locomotieven moeten er weer treinen gaan rijden op het hogesnelheidstraject tussen Nederland en België.

Voor de bestelling heeft de NS de gebruikelijke Europese aanbestedingsregels omzeild door een beroep te doen op een dringende noodzaak. Het is de bedoeling dat de treinen van fabrikant Bombardier in Duitsland worden gebouwd, schrijft de NOS.

Hoeveel treinen de NS bij Bombardier bestelt, kan het bedrijf nog niet zeggen. Dat hangt af van het alternatieve plan voor de Fyra dat de NS voor 1 oktober naar staatssecretaris Mansveld moet sturen.

TRAXX-locomotieven al eerder ingezet op HSL-lijn

Voor de Fyra in december in de nieuwe dienstregeling ging rijden, werden voor de HSL-route naar België ook al TRAXX-locomotieven gebruikt. Die treinen zijn niet meer beschikbaar, omdat ze nu elders worden ingezet. Volgens de NS moeten de locomotieven nog worden gebouwd, maar zal dat niet lang duren.

TRAXX-locomotieven halen met de juiste aanpassingen een snelheid van 160 kilometer per uur. De Fyra’s reden maximaal 250 kilometer per uur.