Nog onbestendig

De eerste dag van de tweede zomermaand, juli, heeft ook nog geen overtuigend zomerweer opgeleverd. Ook de komende dagen is het weer nog niet echt bestendig. Later in de week krijgt de zon steeds meer ruimte en loopt de temperatuur verder op. Juni was net als de voorgaande maanden dit jaar kouder dan normaal. In 1985 was het voor de laatste keer dat de eerste 6 maanden van het jaar kouder verliepen dan normaal. De gemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 15,2 graden terwijl het langjarig gemiddelde over de afgelopen 30 jaar 15,6 graden is. Ook de overige maanden van dit jaar zijn te koud verlopen. De maand juli lijkt op termijn eindelijk te breken met deze trend. In deze eerste week van juli gaat het al de goede kant op, maar is het weer nog niet geheel bestendig. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan strekt zich uit tot over de Alpen. Aan de noordkant ervan blijft de stroming in eerste instantie westelijk. Zo kunnen storingen ons land nog steeds bereiken. Dit levert nog vrij veel wolken op en af en toe wat regen, vooral woensdag. Toch liggen de temperaturen al wel wat hoger dan in de voorgaande maand, rond 20 graden. Later deze week wordt de hogedruk-invloed groter en krijgt de zon meer ruimte waardoor het op veel plaatsen 20 tot 25 graden wordt. Op de stranden blijven de temperaturen nog wel lager dan landinwaarts als gevolg van het koude zeewater voor de kust.