Mundial: geen djembés maar dj’s

Festival Mundial, 29 en 30 juni Spoorzone Tilburg

Van gras naar beton en van djembés naar dj’s; Festival Mundial is verhuisd van het groene Leijpark naar de industriële Spoorzone in Tilburg en de muziekprogrammering verandert mee. Veel meer dan voorheen klonken er zware bassen en raps tussen de wereldwijde muziekstromingen. Een flinke korting in de subsidie noopte Mundial tot scherpere keuzes. De nieuwe locatie maakte het festival avontuurlijker .

Ruimte is er genoeg op het nieuwe terrein. De verlaten spoorloodsen met de podia zijn enorm, zodat je op zaterdag bijvoorbeeld letterlijk swingend vanaf een schommel achterin de hal de Zuid-Afrikaanse afrofunk van Spoek Mathambo kon luisteren. Ondertussen dreunde de diepe tropical bass en dancehall van het Londense dj-collectief Heatwave uit de ene hal en startte de rolschaatsdisco in een andere.

De zondag was muzikaal de spannendste dag. Hoewel afropopbands als Mokoomba uit Zimbabwe en Joe Driscoll & Sekou Kouyate uit VS en Mali ook op het oude Mundial hadden kunnen staan, vertegenwoordigen ze de frisse kant van het wereldmuziekspectrum. Met afsluiter Shantel koos de organisatie voor een gegarandeerd feest. De balkanbeats gaan er bij het festivalpubliek nog altijd gewillig in. Anthony Joseph & The Spasm Band kon ondanks zijn uitstekende afrofunk het publiek niet boeien. Dan maar snel de zon in, naar de Congolese Belg Baloji. Zijn Orchestre de la Katuba legde met Congolese soukous, soul en jazz een heerlijke basis voor Baloji’s soepele Franstalige raps.

    • Leendert van der Valk