Mazelen in de Biblebelt: vaccin versus geloof

Strenggelovige ouders willen hun kinderen niet inenten tegen mazelen. De overheid kan hen er niet toe verplichten.

1Hoeveel kinderen hebben mazelen?

Tussen 1 mei en vandaag zijn 161 kinderen met mazelen gemeld. Ze wonen in de Biblebelt. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben veel meer kinderen mazelen, want de ziekte is erg besmettelijk en sommige ouders gaan niet met hun kind naar de dokter. Mazelen begint met koorts, hangerigheid en verkoudheid. Na een week verschijnen rode vlekjes. Vijf kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis; twee met (een verdenking van) hersenvliesontsteking en twee met longontsteking. Bij de vorige epidemie, in 1999/2000, overleden drie kinderen.

2Is inenting verplicht?

Nee. Sinds 1976 worden kinderen ingeënt tegen de mazelen, met 14 maanden en met 9 jaar. Wie een keer mazelen heeft gehad, krijgt het niet meer. 95 procent van de bevolking is sinds ’76 gevaccineerd; de vaccinatiegraad geldt als ‘hoog’. Daardoor komt mazelen vrijwel niet voor in Nederland.

Deze keer is het virus uit het buitenland in de zogenoemde Biblebelt terechtgekomen. Daar kan het zich snel verspreiden omdat veel strenggereformeerden hun kinderen niet laten inenten. In sommige dorpen is 20 procent van de mensen niet gevaccineerd, soms zelfs meer.

3Waarom laten ouders hun kinderen niet inenten?

Omdat volgens hun geloof alleen God bepaalt of iemand ziek wordt. Bovendien, zeggen zij, maak je jezelf onnodig ziek met het gebruik van een vaccin. Op de site van het Reformatorisch Dagblad staat sinds zaterdag een fictieve dialoog tussen ouders. De één bepleit vaccinatie, de ander is tegen. Men trekt toch ook een jas aan tegen de kou, stelt de voorstander, en draagt een autogordel. De tegenstander van vaccinatie blijft erbij dat „ons niets zal overkomen wat God niet gewild heeft”.

4Zou inenting verplicht moeten worden?

Dat is onmogelijk, omdat volgens de Grondwet het menselijk lichaam onaantastbaar is. Het RIVM, dat het vaccinatieprogramma uitvoert, zegt dat verplichten zinloos is. Uit onderzoek zou blijken dat strenggereformeerden zich niet aan de verplichting zullen houden.

    • Frederiek Weeda