Maarten van Roozendaal (51) overleden

Maarten van Roozendaal tijdens de uitreiking van de Poelifinarioprijs in 2008, die hij toen won.
Maarten van Roozendaal tijdens de uitreiking van de Poelifinarioprijs in 2008, die hij toen won. Foto ANP/ Valerie Kuypers

Zanger, liedschrijver en theatermaker Maarten van Roozendaal is vandaag op 51-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Begin dit jaar werd al bekend dat Van Roozendaal ongeneeslijk ziek was.

Dat meldt het Theaterjournaal in een persbericht.

Van Roozendaal brak in 1994 door, toen hij zowel de jury- en publieksprijs won op het Amsterdamse Kleinkunst Festival won. Hij kwam uit het niets, schrijft kunstredacteur Henk van Gelder in een necrologie:

“Hij zat als een nachtvlinder aan de vleugel, zijn schrale lijf gehuld in een zwart pak met wit overhemd, een sigaret waarvan de rook in het zwart naar boven kringelde, zijn kaak gestoppeld en zijn grote mond vol hypochondrische liedjes over Weltschmerz en stomme pech, draaglijk gemaakt door een wrang soort ironie.”

Uiteindelijk heeft hij twintig theaterprogramma’s gemaakt, waaronder ‘En noem het maar vrienden’, ‘Het wilde Westen’ en zijn laatste ‘De gemene deler’. Hij toerde daar begin dit jaar al een jaar mee, maar moest er vanwege zijn ziekte mee stoppen.

Een fragment uit zijn voorstelling ‘Barmhart’:

Hij werd bekend door zijn liedjes. Solo, maar in zijn voorstellingen speelde hij ook met verschillende muzikanten, onder wie Paul de Munnik, contrabassist Egon Kracht en Kim Soepnel. De liedjes van Van Roozendaal waren een “genre op zich”, zo schrijft Henk van Gelder:

“Doorleefde spreektaal op grillig meanderende melodieën, vaak tegen het parlando aan, waarin hij hart en ziel een stem gaf. Soms vilein, soms liefdevol, maar altijd met zo veel inzet dat elk nummer de essentie leek van wat hij op dat moment te zeggen had.”

Vele malen onderscheiden

Zijn werk kreeg gedurende zijn leven veel lof. In 1998 ontvangt hij de Zilveren Harp en in 2000 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied ‘Red mij niet’. In 2006 levert het programma ‘Barmhart’ hem een nominatie op voor de Poelifinario 2006. Met de voorstelling ‘Het wilde westen’ verzilvert hij zijn tweede nominatie voor deze prijs. De Poelifinario 2008 valt hem ten deel. In 2011 krijgt hij een prijs voor zijn hele oeuvre: de Dirk Witte Prijs. Vorig jaar werd hij wederom voor de Poelifinario genomineerd, voor zijn achteraf bezien laatste show ‘De gemene deler’.

‘Red Mij Niet’:

Lees hier een interview van Van Roozendaal met Vrij Nederland van vorig jaar

Archief Van Roozendaal bij UvA ondergebracht

Het bericht van zijn overlijden komt op de dag dat de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aankondigde dat Van Roozendaals archief daar zou worden ondergebracht. De collectie bestaat uit manuscripten, teksten en muziek, correspondentie, opnames van voorstellingen, programmaboekjes, affiches en foto’s uit de loopbaan van Van Roozendaal.

Lees morgen de hele necrologie van Maarten van Roozendaal in NRC