Kortkolom sport

PSV betaalt AZ circa 8 mln voor Maher

Amsterdam. Adam Maher (19) speelt vanaf komend seizoen voor PSV. De club uit Eindhoven bereikte afgelopen weekeinde een akkoord met AZ over een transfer van de middenvelder. Maher tekent een contract voor vijf jaar. PSV betaalt naar verluidt acht miljoen euro. Mahers collega-international Jonathan de Guzman (25) blijft bij Swansea City. De Premier-Leagueclub huurt de middenvelder voor nog een jaar van het Spaanse Villarreal. Kelvin Leerdam (23) speelt komend seizoen hoogstwaarschijnlijk voor Vitesse. De transfervrije verdediger van Feyenoord tekent voor vier jaar bij de club uit Arnhem, meldt De Telegraaf. Kees Luijckx (27) traint deze week mee met FC Utrecht. De transfervrije verdediger van NAC Breda wordt gezien als mogelijke opvolger van Mike van der Hoorn, die in de belangstelling van Ajax staat. Bryan Linssen (22) verruilt het gedegradeerd VVV-Venlo voor Heracles. Hij tekende in Almelo voor drie jaar. Charlton Vicento (22) verlaat ADO Den Haag en zet zijn carrière voort bij het Griekse PAS Giannina. Hij tekende voor drie jaar. Marcel Meeuwis (32) is na een mand vertrokken bij FC Eindhoven. De oud-speler van onder andere Willem II, Feyenoord en Roda JC zegt profvoetbal mentaal en fysiek niet langer te kunnen opbrengen. (NRC)

Blake kan wereldtitel 100m niet verdedigen

Kingston. De Jamaicaanse sprinter Yohan Blake kan zijn wereldtitel op de 100 meter niet verdedigen op het WK in Moskou in augustus. Hij moet binnenkort worden geopereerd aan een dijbeenblessure. Blake werd twee jaar geleden wereldkampioen mede als gevolg van een valse start en diskwalificatie van zijn landgenoot Usain Bolt. Blake was al toegelaten tot de WK. Niet Bolt maar hij kreeg als titelverdediger de wildcard toegewezen. (Novum)

Nederlandse trainer overleden in Irak

Amsterdam. Mohammed Abbas, een Irakees met de Nederlandse nationaliteit, is overleden nadat hij na een voetbalwedstrijd in Karbala in elkaar was geslagen. De vluchteling Abbas was terug in Irak om voetbaltrainer te worden. Na de mishandeling raakte hij in coma. Daar is hij niet meer uitgekomen. De toedracht is niet duidelijk. (NRC)

Meerkampers sterk en promoveren

Notwill. De Nederlandse meerkampers zijn in de Europa Cup gepromoveerd naar de Super League, het hoogste niveau. In het Zwitserse Notwill won Nederland het landenklassement en ook beide individuele klassementen. Eelco Sintnicolaas was met 8.322 punten de beste man, Nadine Broersen (6.238 punten) de beste vrouw. (Novum)

Honkballers winnen met 7-2 van Taiwan

Rotterdam. De Nederlandse honkballers hebben gisteren de eerste wedstrijd van het World Port Tournament gewonnen. In Rotterdam werd Taiwan met 7-2 verslagen. Eerder op de dag was Cuba in het stadion van Neptunus met 3-0 te sterk voor Curaçao. (Novum)