Kortkolom economie

ProCures neemt Free Record Shop niet over

Amsterdam. Een overname van het failliete Free Record Shop door investeringsmaatschappij ProCures is van de baan. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag. ProCures wilde in Nederland 55 filialen en 850 arbeidsplaatsen redden, maar de onderhandelingen tussen ProCures en de curatoren liepen op ruzie uit. Intussen heeft ProCures de Belgische winkels van Free Record Shop, die de investeringsmaatschappij uit Bussum onlangs voor een symbolisch bedrag van 1 euro had gekocht, teruggeleverd aan de curatoren. ProCures nam ruim een jaar geleden de failliete boekhandel Selexyz over. (NRC)

PFZW belegt niet meer in tabak

Amsterdam. Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), dat verantwoordelijk is voor het pensioenbeleid van circa 2,5 miljoen werknemers in de zorgsector, zal per 1 juli 2013 niet meer beleggen in tabaksproducten. In een persbericht zegt het PFZW dat verschillende gesprekken met producenten niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Het PFZW tolereert niet langer de arbeidsomstandigheden en de kinderarbeid in de tabakssector, aldus het persbericht. Ook stipt het PFZW de lastige relatie tussen het product tabak en de zorgsector aan als een reden voor de breuk. Het PFZW beheert een pensioenvermogen van 135 miljoen euro. (NRC)

PGGM breekt met winkels Walmart

Amsterdam. Pensioenbelegger PGGM, dat voor meerdere Nederlandse pensioenfondsen belegt in aandelen, zal niet meer beleggen in de Amerikaanse winkelketen Walmart. Het beleggingsfonds neemt deze stap omdat „Wal- mart niet tegemoet wil komen aan onze zorgen over de gespannen arbeidsverhoudingen bij de onderneming in haar thuismarkt”. Ook negeerde Walmart vragen van PGGM over het omkoopschandaal bij het Mexicaanse dochterbedrijf Walmex. PGGM (omzet in 2011: 262,9 miljoen euro), vindt dat het op deze wijze geen constructieve invulling kan geven aan zijn rol als actief aandeelhouder namens klanten. Na verschillende gesprekken met Walmart besluit PGGM dat een verdere samenwerking een „onbegaanbare weg” is. (NRC)