Kortkolom cultuur

Kunstfraudeur is opgepakt in Thailand

Amsterdam. Clemens K., de man die het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) voor 16 miljoen euro oplichtte waarna hij naar Thailand vluchtte, zit in een Amsterdamse politiecel. Hij wordt vandaag gehoord door het Amsterdamse gerechtshof. Enkele dagen geleden, zo bevestigt zijn advocaat, werd K. in Thailand aangehouden in verband met een visumkwestie. Hij vroeg zelf om uitlevering aan Nederland, omdat hij in hoger beroep zijn verhaal wil doen. In 2010 werd K. bij verstek veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. (NRC)

Boze vader (57) beschadigt schilderij

Amsterdam. De politie heeft vrijdag een man opgepakt die in de Londense National Gallery de foto van zijn zoon op het beroemde schilderij De hooiwagen (1821) van John Constable heeft geplakt. De 57-jarige man is lid van Fathers 4 Justice, een groep die actievoert voor vaders die hun kinderen niet mogen zien. (NRC)

Olivier Diepenhorst krijgt Ton Lutz Award

Amsterdam. Olivier Diepenhorst (29), die als student regie afstudeert aan de Amsterdamse Theaterschool, heeft de ITs Ton Lutz Award gewonnen, de belangrijkste Nederlandse prijs voor aankomende regisseurs, met zijn voorstelling Bérenice. De prijs bestaat uit 5.500 euro en uitvoering van zijn voorstelling in het Amsterdamse Compagnietheater. De jury meende dat Diepenhorst acht mededingers achter zich liet wier voorstellingen „middelmatig” waren. (NRC)

Meer dan 250.000 mensen naar Parkpop

Amsterdam. Het Haagse popfestival Parkpop heeft gisteren ruim 250.000 muziekliefhebbers getrokken. Dat zijn er 100.000 meer dan vorig jaar. Dit laat de organisatie weten van het grootste gratis popfestival van Europa. Vorig jaar was het slecht weer, dit keer scheen de zon. (NRC)