Kortkolom buitenland

Kerry versmalt kloof Israël en Palestijnen

tel aviv. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft gisteren een nieuwe ronde pendeldiplomatie tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten afgerond zonder doorbraak. Maar hij zei dat hij de kloof zodanig had versmald dat „met een beetje meer werk” een begin van nieuwe vredesonderhandelingen binnen bereik is. Verdere bijzonderheden wilde Kerry niet geven. De onderhandelingen zitten vast sinds 2008, vooral wegens de doorgaande bouw van Israëlische nederzettingen in bezet gebied. (AFP, AP)

Doden bij drie aanslagen in Pakistan

Islamabad. Bij drie aanslagen in Pakistan zijn gisteren 52 mensen om het leven gekomen. Dertig doden vielen bij een bomaanslag op een shi’itische moskee in de zuidwestelijke stad Quetta, waarvoor de extremistische sunnitische organisatie Lashkar-e-Jangvi zich later verantwoordelijk stelde. Bij een aanval op een paramilitair konvooi in de noordwestelijke stad Peshawar vielen achttien dode. Ook een militair konvooi werd aangevallen. Daarbij vielen vier doden. (AP)

Oud-president Tsjaad opgepakt in Senegal

DAKAR. De Tsjadische ex-president Hissène Habré is gisteren in Senegal gearresteerd en naar een onbekende locatie overgebracht. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. De 70-jarige Habré had sinds 2005 huisarrest in de Senegalese hoofdstad Dakar, waar hij naartoe vluchtte nadat zijn bewind in 1990 omver was geworpen. Hij wordt verdacht van moord en marteling tijdens zijn bewind en zal worden berecht in een speciaal tribunaal, opgezet door Senegal en de Afrikaanse Unie. De verwachting is dat het proces in 2015 begint. (Reuters, BBC)

Geweld tegen lokale Mexicaanse politici

Mexico stad. Een kandidate voor de regionale verkiezingen in Mexico, die volgende week plaatsvinden, is in de zuidelijke provincie Oaxaca in haar auto beschoten en gewond geraakt. Haar man en een assistent kwamen om. Rosalia Palma is kandidaat voor Mexico’s regerende PRI-partij. Vorige week werd in dezelfde provincie de lokale leider van de linkse PRD vermoord gevonden. De campagnes voor de regionale verkiezingen, de eerste onder de nieuwe regering van president Enrique Peña Nieto, verlopen tot nog toe erg onrustig. (Reuters)

Barzani 2 jaar langer president Koerdistan

arbil. Het Iraaks-Koerdische regionale parlement heeft gisteren besloten de verkiezing van de president van de autonome regio twee jaar uit te stellen. Reden is een conflict over een nieuwe termijn voor president Masoud Barzani. De oppositie wijst erop dat de huidige grondwet Barzani geen derde termijn toestaat. De nieuwe grondwet staat Barzani (66) nog twee termijnen toe, maar hij is nog niet aan het wettelijk verplichte referendum onderworpen. Koerdistan heeft een bloeiende economie, maar onder het bewind van Barzani’s partij en zijn coalitiepartner bloeien corruptie en cliëntelisme. (AFP)