Kortkolom binnenland

Meisje gewond aan gezicht bij TT-Assen

Assen. Een 17-jarig meisje uit Rolde is vrijdagnacht tijdens de TT-nacht in Assen ernstig gewond geraakt aan haar gezicht toen een onbekende een lege wijnfles het publiek in gooide. Haar vader, advocaat, heeft via Facebook een tip van 2.500 euro uitgeloofd voor het opsporen van de dader. Het meisje brak haar neus en liep een diepe snee op in het gezicht. Ze is diezelfde nacht nog in het universiteitsziekenhuis van Groningen geopereerd. Ze heeft gisteren aangifte gedaan van zware mishandeling. Ook is ze naar eigen zeggen beroofd van haar portemonnee met 120 euro terwijl ze op de grond lag. (NRC)

Ex-neuroloog toch bereid tot onderzoek

Almelo. Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur (67) die mogelijk bij tientallen patiënten verkeerde diagnoses heeft gesteld, is alsnog bereid mee te werken aan een gedragskundig onderzoek. Dat liet zijn advocaat vanmorgen weten tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak van de ex-neuroloog. Aanvankelijk was Jansen Steur niet bereid zo’n onderzoek te ondergaan. Hij is van gedachten veranderd omdat het Openbaar Ministerie een oud rapport wil gebruiken. De ex-neuroloog staat onder meer terecht voor het opzettelijk in hulpeloze toestand brengen en laten van patiënten met zwaar lichamelijk en psychisch letsel tot gevolg. (NRC)

Aantal jihadreizigers naar Syrië stagneert

Amsterdam. Het aantal jihadreizigers, hoofdzakelijk naar Syrie, stagneert volgens minister Opstelten (Veiligheid, VVD). Hij schat dat begin juni in totaal 50 tot 100 jihadisten in het buitenland meededen aan de gewapende strijd. Het dreigingsniveau voor een aanslag in of tegen Nederland blijft „substantieel”, het op één na hoogste niveau. Opstelten waarschuwt voor de gevaren van teruggekeerde jihadreizigers. Een deel van hen „komt niet alleen radicaal en getraumatiseerd maar ook in hoge mate geweldsbereid terug”. (NRC)

‘Agent niet vervolgd voor doodrijden’

Amsterdam. Een agent die in maart een 18-jarige vrouw uit Eindhoven doodreed, wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De jonge vrouw kwam om het leven doordat ze werd aangereden door een lid van een arrestatieteam, op weg naar een melding. Uit onderzoek van de Rijksrecherche en de politie blijkt dat de agent onvoorzichtig reed. De advocaat van de nabestaanden overweegt naar het gerechtshof in Den Bosch te stappen. (Novum)

Armeniër (107) oudste man in Nederland

Amsterdam. De oudste man van Nederland is vandaag 107 jaar geworden. De Armeniër Serop Mirzoyan krijgt vandaag bezoek van de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius. Mirzoyan werd in 1906 geboren in het Turkse Diyarbakir. Toen Armeniërs daar onderdrukt werden, vluchtte hij naar een Koerdisch gebied in Irak, waar hij boer werd. In 1996 kwam hij bij zijn dochter in Amersfoort wonen. Omdat hij toen zijn geboortedatum niet wist, is gekozen voor 1 juli. (NRC)