Korte ploegentijdrit

Tourzege 1998 van Pantani in gevaar

Ajaccio. De Italiaan Marco Pantani raakt mogelijk zijn Tourzege van 1998 kwijt. Dat kondigde Pat McQuaid, voorzitter van de wielerbond UCI gisteren voor de start van de tweede etappe aan. Op 18 juli komt de Franse senaatcommissie met een rapport over dopegebruik tijdens de Tour van 1998. Destijds kon het verboden eiwithormoon epo nog niet worden opgespoord, maar met de methodes die nu worden gebruikt kan dat wel. De bloed- en urinestalen uit 1998 zijn getest aan de hand van die methodes. Vorige week lekte het nieuws uit dat de Franse wielrenner Laurent Jalabert in 1998 doping had gebruikt. Als uit het Franse rapport blijkt dat ook Pantani tijdens die Tour doping heeft gebruikt, raakt hij misschien zijn eindzege kwijt. Pantani overleed in 2004 aan een overdosis cocaïne. (NRC)

Lars Booms vergeefse aanval op groene trui

Ajaccio. Lars Boom verklaarde op de website van zijn team Belkin gisteren dat hij geen andere keus had dan in de aanval te gaan. „Er werd gespeculeerd dat de jury alle punten voor de groene trui uit de eerste etappe af zou nemen. Doordat de finish zo hectisch was geweest. Omdat ik in de eerste etappe de tussensprint had gewonnen zou ik door het winnen van de tussensprint in de tweede etappe genoeg punten hebben voor die trui. Jammer genoeg besloot de jury anders en behield iedereen zijn punten”, aldus Boom. De Duitser Marcel Kittel van Argos zou vanmiddag in de groene trui van start gaan. (NRC)

Zieke Belg De Gendt verliest kostbare tijd

Ajaccio. Kopman Thomas De Gendt van Vancansolei verloor gisteren ruim zeventien minuten op landgenoot en ritwinnaar Jan Bakelants. Door dat verlies kan de Belg een goed klassement vergeten. Tegen de Belgische tv-zender Sporza zei De Gendt dat hij maag- en darmklachten heeft. (NRC)