kort

A Pakistani carries a critically injured boy, a victim of a car bombing, from an ambulance upon his arrival at a local hospital in Peshawar, Pakistan, Sunday, June 2013. A car bomb exploded as a convoy of paramilitary troops passed through the outskirts of the northwest Pakistani city of Peshawar, killing at least a dozen people and wounding scores of others, police said. (AP Photo/Hussain Ali) AP

Nigeria //

Vernietigend rapport over Nigeriaanse leger

lagos. - Het Nigeriaanse leger maakt zich schuldig aan moord, marteling, illegale opsluiting van burgers en verkrachting in de strijd tegen de moslimextremisten van Boko Haram in het noorden van het land. Dat schrijft de Nigeriaanse commissie voor mensenrechten, een overheidsorgaan, in een gisteren verschenen rapport. Het leger heeft volgens de commissie ook woningen in brand gestoken. De militairen hebben getracht hun wandaden te versluieren door lijken te verbergen. Nigeria lanceerde eerder dit jaar een grote operatie tegen Boko Haram. President Goodluck Jonathan kondigde vorige week in drie deelstaten de noodtoestand af, wat het leger in staat stelt iedereen te arresteren en elk gebouw binnen te vallen. De mensenrechtencommissie merkt in haar rapport op dat Boko Haram steeds beter georganiseerd raakt, en bovendien beter en meer wapentuig ter beschikking heeft. Die constatering staat in schril contrast met beweringen van de legerleiding dat het noorden onder controle is gebracht en Boko Haram vrijwel is verslagen. AP

Pakistan //

Ten minste 49 doden bij aanslagen Pakistan

Quetta. - Bomaanslagen in Pakistan hebben zondag aan zeker 49 mensen het leven gekost. Twee aanslagen waren op militairen gericht, maar de meeste slachtoffers waren burgers. De dodelijkste aanslag vond plaats in de zuidwestelijke stad Quetta, de hoofdstad van Baluchistan. Zeker 28 mensen kwamen door twee explosies bij een shi’itische moskee. Nog eens 65 mensen raakten gewond. De eerste explosie zou een handgranaat zijn geweest, waarna mensen in de omgeving naar de moskee renden. Daar bracht een zelfmoordterrorist vervolgens zijn bomvest tot ontploffing. De aanval was waarschijnlijk het werk van Lashkar-e-Jhangvi, een groep die gelieerd is aan Al-Qaeda en de Talibaan. In het noordwesten van het land, aan de rand van Peshawar ging een autobom af op het moment dat Pakistaanse grenstroepen langsreden. Zeventien mensen werden gedood, tientallen raakten gewond. De meeste slachtoffers hier waren burgers. Een legerkonvooi in Noord-Waziristan werd getroffen door een bermbom. Vier militairen kwamen om, twintig raakten gewond. De aanslagen waren vermoedelijk het werk van Al-Qaeda. AP