Kamer stelt vragen over afluisteren in Europa

PRISM-schandaal

In navolging van het Europees Parlement wil ook de Tweede Kamer opheldering over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Volgens het Duitse blad Der Spiegel worden diplomaten niet alleen in Washington afgeluisterd, maar ook in Europa. Der Spiegel baseert zich op geheime documenten die in het bezit zouden zijn van klokkenluider Edward Snowden. SP en CDA hebben Kamervragen aangekondigd voor het vragenuurtje van morgen. De Ecuadoriaanse president Rafael Correa zei gisteren dat Snowden het vliegveld van Moskou niet kan verlaten zonder paspoort. De klokkenluider is volgens hem nog steeds welkom in Ecuador – waar hij naartoe wilde reizen –, maar het verkrijgen van een paspoort is „zijn eigen verantwoordelijkheid”. NRC