Jansen Steur stemt toch in met gedragsonderzoek

Het Medisch Spectrum Twente, het ziekenhuis waar Ernst Jansen Steur jarenlang werkzaam was en vermoedelijk verkeerde diagnoses stelde. Foto ANP / Vincent Jannink

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur stemt in met een gedragskundig onderzoek in de rechtszaak die tegen hem loopt, zo maakte zijn advocaat Frank van Gaal vanochtend bekend volgens nu.nl. Voorheen weigerde Jansen Steur mee te werken omdat de psychiater volgens de verdachte ”vooringenomen’’ zou zijn.

Vanochtend vond een pro-formazitting plaats in de grote medische strafzaak. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint waarschijnlijk in november. De verdediging mag tijdens de zaak vijftien getuigen en twee deskundigen horen.

Aanklacht: tientallen patiënten ten onrechte gediagnosticeerd

Jansen Steur wordt strafrechtelijk vervolgd omdat hij in het MST gedurende zeker elf jaar tientallen patiënten ten onrechte diagnosticeerde met ongeneeslijke ziekten als alzheimer en parkinson. Ook liet hij hen onnodig medicijnen slikken.

Hij heeft zich nooit hoeven verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege, het eigen rechtscollege van de medische beroepsgroep. De meeste zaken kwamen pas aan het licht nadat hij in 2003 was vertrokken uit het ziekenhuis wegens een medicijnverslaving. Eén patiënt stapte al in 2001 na een verkeerde diagnose naar het tuchtcollege. Het kwam niet tot een zaak omdat zij er later mee instemde in ruil voor schadevergoeding haar medisch dossier te vernietigen.

    • Annemarie Coevert