Integriteit minister Schultz in geding

Oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks willen opheldering over de banden die de echtgenoot van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) onderhield met het ministerie van zijn vrouw. De Volkskrant meldde afgelopen weekeinde dat Haro Schultz van Haegen tot 2011 aandelen bezat in een bedrijf dat zaken deed met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook was hij als adviseur verbonden aan het bedrijf.

Het gaat om het Rijswijkse certificeringsbedrijf Kiwa, dat onder andere vergunningen uit de vervoersbranche verzorgt voor het ministerie. Volgens de Volkskrant zou Schultz bij haar aantreden als minister in 2010 de aandelen van haar echtgenoot niet hebben gemeld aan minister-president Mark Rutte.

In een verklaring spreekt de minister het artikel tegen. Ze heeft in haar gesprek met premier Rutte wel degelijk gemeld dat haar echtgenoot een belang bezat in Kiwa, aldus de minister. Deze aandelen waren „zonder zeggenschap in de beleggingen”. Drie dagen voor het aantreden van Schultz zou haar echtgenoot al zijn advieswerk dat betrekking heeft op het ministerie beëindigd hebben. Daarmee zou Schultz zich gehouden hebben aan het Handboek voor aantredende bewindspersonen.

In 2011 verkocht Haro Schultz zijn aandelen in Kiwa. Hij verdiende daarmee 2,9 miljoen euro. Een woordvoerder van minister Schultz laat weten dat zij in de periode tot deze verkoop geen beslissingen genomen heeft die raakten aan de winstgevendheid van Kiwa. In de periode 2010-2011 beantwoordde minister Schultz wel Kamervragen en klachten van brancheorganisaties over de tarieven van Kiwa.

De oppositie neemt geen genoegen met de uitleg en wil een debat met Schultz en Rutte. D66 en GroenLinks bepleiten ook scherpere regels voor nieuwe bewindslieden. D66 pleitte al eerder voor aanpassing van het handboek. De partij vindt dat melding van een mogelijk integriteitsprobleem niet louter de verantwoordelijkheid van de aantredende bewindspersoon zou moeten zijn.