Het woord is aan de jonge tennisuitdagers

De sensaties in week één op Wimbledon bieden jonge spelers een kans om te schitteren. Maar waar zijn ze? Tieners in tennis hebben het zwaar.

Nu tennisvolgers langzaam zijn gewend aan de bizarre realiteit van Wimbledon dit jaar – geen Rafael Nadal of Roger Federer in de tweede week van een grandslam – beginnen ook de voorzichtige pogingen om te beschrijven wat dit allemaal te betekenen heeft. Met een evenaring van het recordaantal nederlagen voor spelers uit de toptien (mannen en vrouwen), lijkt het Londense grasgrandslamtoernooi dit jaar ideaal voor de coming of age van een aanstormende generatie.

Maar is die er eigenlijk wel? Op Roland Garros haalden acht mannen en vrouwen van dertig jaar of ouder de laatste zestien en nu op Wimbledon lukte dat er zelfs negen – een evenaring van het record uit 1975. Wie komen er van onder bovendrijven?

Nu de top bij de vrouwen is gereduceerd tot alleenheerser Serena Williams kan de tweede week een interessante strijd worden tussen potentiële troonopvolgers die in afwezigheid van de uitgeschakelde Victoria Azarenka en Maria Sjarapova een gooi doen naar een finaleplaats.

De Amerikaanse Sloane Stephens (20), de enige vrouw die op de laatste vier grandslamtoernooien een keer van Williams won, zou vanmiddag de Puerto Ricaanse Monica Puig (19) treffen en daarmee staat er ten minste één jonkie in de kwartfinale. Het Britse publiek heeft zijn hoop gevestigd op Laura Robson (19), de eerste Engelse in vijftien jaar bij de laatste zestien, maar in een eventuele kwartfinale stuit zij waarschijnlijk op Williams. „Ik speel nog wel een jaar of tien, wat ik nu doe is bonus”, zegt de ontwapenende Robson.

Ook bij de mannen is het zoeken naar vroegrijp talent. De veelbelovende Canadees Milos Raonic (22) werd al geveld door Igor Sijsling (zie kader) en het Bulgaarse supertalent Grigor Dimitrov (22) trok vooral aandacht als onderwerp van een nietszeggende vete tussen zijn vriendin Sjarapova en Williams. De Bulgaarse ‘Baby Federer’ bleef weer steken in de tweede ronde van een grandslam. Hij haalde, ondanks zijn grote belofte, pas één keer een derde ronde, op Roland Garros dit jaar.

Bernard Tomic (20) en Jerzy Janowicz (22) verdedigen de eer van de jonge garde.„In deze sport is het heel moeilijk om tot wasdom te komen en dit soort resultaten op grandslams te behalen”, zei Tomic na zijn zege zaterdag op de Franse toptienspeler Richard Gasquet. De Australiër, die het op Wimbledon zonder zijn uit de tenniswereld verbannen vader moet stellen, treft twee van de vier hoogstgeplaatste spelers op zijn pad naar de halve finale. Eerst, vandaag, oud-finalist Tomas Berdych en daarna eventueel de nummer één Novak Djokovic. Schier onmogelijk.

Toen Tomic vorig jaar oktober twintig werd brak er een unieke tijd aan zonder tieners in de top 200. Met terugwerkende kracht een bevestiging van het exceptionele talent van Nadal, Djokovic en Murray, die als tieners al in de toptien stonden. In afwezigheid van Federer en Nadal zullen Djokovic en Murray, die zich zonder setverlies plaatsten voor de laatste zestien, de ambitieuze jongelingen voorlopig nog wel even onder de knoet houden.

    • Bart Hinke