Favour Oro (31) uit Soedan

ROTTERDAM - Portretten van vluchtelingen in Katendrecht. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE

Sinds 2007 in Nederland. Wil terug naar Soedan, maar Soedan „zit niet echt om hem te springen”.

Met Favour Oro is het lastig praten. Je vraagt bijvoorbeeld: ‘Waar kom je vandaan?’ Dan staart hij lang in de verte, alsof hij diep nadenkt. Dan kijkt hij je verbaasd aan. En zegt: ‘Schiphol!’

Nee, ik bedoel, uit welk lánd?

Weer kijkt hij lang in de verte. Dan zegt hij: Soedan!

Oro is zwakbegaafd en schizofreen. Hij heeft „wormen in zijn hoofd”, zegt hij zelf.

Theo Miltenburg van het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt vertelt zijn verhaal. Voor zover hij het heeft begrepen, van Oro. Als kind had hij visioenen. De mensen van zijn dorp dichtten hem goddelijke gaven toe. Theo Miltenburg denkt dat hij toen al ziek was. Op een gegeven moment blijkt dat zijn visioenen niet uitkomen. Hij wordt door de dorpelingen gezien als bedrieger. Dan wordt zijn moeder vermoord, voor zijn ogen. Door wie en waarom, is onduidelijk. Hoe hij daarna naar Nederland is gekomen, is ook duister.

Helder is dat Oro geen verblijfsvergunning krijgt. Hij moet terug naar Soedan. Hij wil ook best terug naar Soedan. Hij vindt alles wel best. Maar ga met hém maar eens naar documenten zoeken, zegt Theo Miltenburg. „Dat schiet niet op. We hebben hem gepresenteerd, zoals dat heet, bij de ambassade van Soedan. Soedan zit niet echt om hem te springen.”

De IND ziet dat ook maar denkt dat hij zijn ziekte simuleert. Alles is mogelijk, zegt Miltenburg, maar dan zou Oro wel een heel goede toneelspeler zijn die echt nooit uit zijn rol valt. Miltenburg kent hem al sinds 2008. Een klein jaar nadat hij met het vliegtuig uit Soedan kwam, stond hij op de stoep. Hij zat eerst tien maanden in vreemdelingendetentie.

Als Favour Oro zijn medicijnen slikt, en dat doet hij, dan is er weinig aan de hand. Dan doet hij zelf boodschappen, kookt, en prikt overdag papier in de Rotterdamse straten. Hij zou eigenlijk iets meer begeleiding moeten hebben, dan wij hem kunnen geven, zegt Theo Miltenburg.

    • Sheila Kamerman