Familie van Nelson Mandela vecht om zijn erfenis

Hoeveel de nazaten van Nelson Mandela zullen erven is onbekend. Maar over het vermarkten van zijn erfenis ruziën zij al.

Terwijl Nelson Mandela in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, is er in de familie een bitter gevecht uitgebroken om zijn erfenis en de plek waar hij begraven wordt. De strijd wordt uitgevochten tot in de rechtszaal en breed uitgemeten in de Zuid-Afrikaanse media.

In het dorp Qunu heeft de familie Mandela een begraafplaats, waar Mandela begraven zou willen worden. Drie overleden kinderen uit zijn eerste huwelijk zijn er ook te ruste gelegd. Maar Mandela’s kleinzoon Mandla zou hun stoffelijke overschotten enkele jaren geleden hebben opgegraven en herbegraven in Mvezo. Zonder toestemming van de rest van de familie.

Mandla is traditionele leider van Mvezo en zou van Mandela’s geboorteplaats een bedevaartsoord willen maken waaraan geld te verdienen valt. Zestien familieleden vroegen vrijdag via de rechter toestemming om de lichamen terug te brengen naar Qunu. De reputatie van de 38-jarige Mandla is na drie verbroken huwelijken niet al te best in Zuid-Afrika. Hij zou samen met zijn tante Makaziwe vechten voor het leiderschap van de familie.

Mandela heeft drie levende kinderen, zeventien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Ze zijn volgens de krant Beeld actief in meer dan 110 bedrijven die geld verdienen aan zijn naam en nalatenschap. Het is niet bekend wat die bedrijven waard zijn. Mandela ontving een presidentieel salaris en pensioen. Zijn autobiografie Long Walk to Freedom is een bestseller. Maar oudste dochter Makaziwe zei onlangs in een interview dat ondanks haar vaders naam de familie niet rijk is.

De afgelopen jaren zijn de Mandela’s wel actiever geworden met het uitbaten van hun achternaam. De oudste dochter Makaziwe bracht dit jaar samen met haar dochter Tukwini het wijnmerk ‘House of Mandela’ uit. En kleindochters Zaziwe en Swati Dlamini hebben een eigen realityserie ‘Being Mandela’.

Zuid-Afrikanen vragen zich af of dit wel gepast is voor de naam van het icoon. Zeker ook omdat het tot ruzie leidt. De bekende Zuid-Afrikaanse politieke tekenaar Zapiro beeldde de Mandela-familie onlangs af met hun handen graaiende in een snoeppot.

Zo is Makaziwe samen met Mandela’s dochter Zenani uit zijn tweede huwelijk betrokken bij een rechtszaak. Ze willen meer zeggenschap krijgen over twee familiebedrijven die afdrukken verkopen van handafdrukken van Mandela. Ze probeerden in 2011 al 1,3 miljoen dollar vrij te maken uit de twee bedrijven om dat te verdelen onder de kinderen en kleinkinderen. Maar George Bizos, een oude vriend van Mandela, die nu deels de bedrijven beheert, stak hier een stokje voor. Nu proberen de dochters hem aan de kant zetten zodat ze zelf de controle krijgen.

Nelson Mandela’s organisatie, onlangs omgedoopt tot het Nelson Mandela Centre for Memory, is voor een groot deel verantwoordelijk voor Mandela’s imago, maar houdt zich in de familievete afzijdig. De organisatie heeft het merkrecht over de naam Nelson Mandela, maar de naam Mandela mag de familie gebruiken zoals ze wil, zegt directeur Sello Hatang. Het is immers hun eigen achternaam.

    • Elles van Gelder