Europa woedend op VS over afluisteren

Europese politici hebben woedend gereageerd op berichten dat de Verenigde Staten ambassades van de Europese Unie afluisteren. In Brussel en in EU-landen gaan stemmen op om de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS, die volgende week moeten beginnen, af te blazen.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde dat de VS het gebouw van de Europese Raad in Brussel, de EU-ambassade in Washington en de EU-vertegenwoordiging in New York afluisteren. De Britse krant The Guardian schreef dat ook de Franse, Italiaanse en Griekse ambassades in Washington en hun bureaus bij de Verenigde Naties in New York doelwit zijn.

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) zei dat Europa niet met Amerika over vrijhandel kan praten „als er ook maar de geringste twijfel bestaat of onze partners spionageactiviteiten verrichten in de kantoren van onze onderhandelaars”.

De Duitse minister van Justitie, Leutheusser-Schnarrenberger, zei dat het afluisteren „doet denken aan de methoden van vijanden tijdens de Koude Oorlog”. Haar Franse collega Christine Taubira sprak van een „vijandige daad die iedere beschrijving tart”. Vanochtend zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry in een reactie dat het afluisteren „niet ongebruikelijk” is.

De afluisterpraktijken worden beschreven in documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, gelekt door klokkenluider Edward Snowden. In de EU-ambassade in Washington werd afluisterapparatuur „vastgezet in de Cryptofax”, schrijft The Guardian. De versleutelde fax werd gebruikt voor het versturen van ambtsberichten naar Europese hoofdsteden. De Amerikanen waren onder meer uit op informatie over verdeeldheid tussen de EU-landen over mondiale vraagstukken.

Der Spiegel meldde dat de NSA via het Prism-programma, dat via Snowden eerder naar buiten kwam, in Duitsland zo’n 500 miljoen telefoongesprekken, e-mails en sms’jes per maand bestudeert. Dat is evenveel als in landen waarmee de VS een gespannen relatie onderhouden, zoals China. Duitsland zou zich in een ‘derde klasse’ van landen bevinden die intensief worden bespioneerd. Alleen de ‘tweede klasse’ van ‘innige vrienden’, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, zouden zijn uitgezonderd van wat de VS zelf „aanvallen” noemen.

De Amerikaanse vicepresident Biden heeft vrijdag telefonisch contact gehad met de Ecuadoraanse president Correa over het lot van klokkenluider Snowden. Snowden bevindt zich in de transitzone van een van de luchthavens van Moskou. De VS proberen Ecuador ervan te weerhouden Snowden asiel te verlenen.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 6-7