Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Egyptische leger stelt regering ultimatum van 48 uur

Het Egyptische leger heeft de regering van president Mohammed Morsi een ultimatum gesteld. Binnen 48 uur moet er voldaan zijn aan de ‘eisen van het volk’, zei minister van Defensie Al-Sisi vanmiddag. Anders zorgt het leger voor een ‘routekaart voor de toekomst’.

Het brandende gebouw van de Moslimbroederschap in de Egyptische hoofdstad Kairo.
Het brandende gebouw van de Moslimbroederschap in de Egyptische hoofdstad Kairo. Foto ANP

Het Egyptische leger heeft de regering van president Mohammed Morsi een ultimatum gesteld. Binnen 48 uur moet er voldaan zijn aan de ‘eisen van het volk’, zei minister van Defensie Al-Sisi vanmiddag. Anders zorgt het leger voor een ‘routekaart voor de toekomst’.

Dat zei Al-Sisi in een televisieverklaring, schrijft persbureau Reuters.

Wat er in die routekaart komt te staan vermeldde Sisi niet, maar volgens hem zal het leger zich niet met de politiek bemoeien. Al-Sisi noemde de massaprotesten, waarbij tegenstanders van Morsi oproepen tot zijn aftreden, een “onvoorziene” uitdrukking van de volkswil.

‘Hopen dat het leger de macht grijpt’

Onze correspondent Gert van Langendonck schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat velen hopen dat het leger opnieuw de macht grijpt, maar dat niet iedereen dat ziet zitten:

“Minister van Defensie Al-Sisi zei vorige week dat het leger “de wil van het volk” zal beschermen, zonder te specificeren tegen welke kant. Maar niet iedereen ziet een tussenkomst van het leger zitten. Veel activisten van het Tahrirplein hebben een groot deel van 2011 en 2012 doorgebracht met strijden tegen de militaire dictatuur. “Wij willen niet opnieuw door het leger bestuurd worden. De jeugd heeft voor de revolutie gevochten; het is tijd dat onze generatie aan de beurt komt”, zegt Andrew Waguih, 23, bij het begin van een mars “anti-Morsi, anti-leger en anti-feloul”.”

Honderdduizenden tegenstanders eisen sinds gisteren in Kairo en andere steden als Alexandrië, Mansoura, Tanta en Damanhour het aftreden van Morsi. Volgens Van Langendonck zijn er “meer mensen dan bij de revolutie van 2011 die president Mubarak ten val bracht” op de been.

Oppositie verwelkomt ultimatum leger

De Egyptische oppositiebeweging Tamarud verwelkomt de verklaring van het leger en roept mensen op tot demonstreren totdat Morsi verdreven is, schrijft Reuters. De Tamarudleider, Mahmoud Badr, zei in een persconferentie die op televisie werd uitgezonden:

“De verklaring van het leger behelst één idee - het ondersteunen van de wil van het Egyptische volk op dit moment, en dat betekent vervroegde presidentsverkiezingen.”

Moslimbroederschap verwerpt ultimatum

Het Moslimbroederschap verwerpt het ultimatum van het leger, schrijft Reuters. Volgens een partijlid ligt de oplossing binnen de kaders van de grondwet en is de tijd van militaire coups voorbij, liet hij aan Al-Jazeera weten.

Helikopters vliegen over Tahrirplein

Helikopters van het leger vlogen met Egyptische vlaggen over het Tahrirplein, twitterde onder meer Van Langendonck:

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck 5 army helicopters flying over Heliopolis brandishing Egyptian flags #egypt
Twitter avatar glcarlstrom Gregg Carlstrom Army helicopters flying over Tahrir trailing giant Egyptian flags http://t.co/qG9lCbln1s

Vier ministers stappen op

Eerder vandaag verlieten vier Egyptische ministers hun post binnen de overheid van president Morsi. Het gaat om de ministers van Toerisme, Milieu, Communicatie en Juridische en Parlementaire Zaken. Zij overhandigden hun ontslagbrieven vandaag aan de minister-president Hisham Qandil.

Hoofdkwartier Moslimbroederschap bestormd

Vanochtend stelde de Egyptische oppositiebeweging Tamarud president Morsi ook een ultimatum: voor morgen moet hij afgetreden zijn en nieuwe verkiezingen uitgeschreven hebben om te voorkomen dat de protesten nog veel heviger worden. Daarnaast is ook het hoofdkwartier van Morsi’s Moslimbroederschap in Kairo bestormd.

Obama: geweld kan oplaaien in Egypte

De Amerikaanse president Obama zei vanmiddag dat de kans bestaat dat het geweld in Egypte oplaait en dat beide kanten moeten afzien van geweld, aldus persbureau AP. Volgens Obama wil de Verenigde Staten bijdragen aan een democratie in Egypte, maar niet bepalen welke leider het land moet besturen. Obama wees erop dat Morsi democratisch gekozen is, maar dat Morsi’s regering nu de wensen van de oppositie en de minderheden moet respecteren.