Eerste gerechtelijke dwaling op Antillen vastgesteld

Portret van Geert-Jan Knoops, advocaat van de verdachten op Bonaire, op zijn werkkamer. Foto ANP/ Marcel Antonisse

Twee inwoners van Bonaire zijn volgens het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Antillen in 2006 mogelijk ten onrechte tot jarenlange celstraffen veroordeeld wegens betrokkenheid bij moord in 2005 op de broers Wendell en Lisandro Martis. Het is de eerste keer dat op de Antillen een gerechtelijke dwaling is vastgesteld.

Na een hernieuwde behandeling van die zaak, waarin de advocaat van de verdachten Geert Jan Knoops en de advocaat-generaal Serge Lukowski de afgelopen maanden allebei oordeelden dat er mogelijk sprake is geweest van een gerechtelijke dwaling, kwam vandaag ook het hof tot het oordeel dat de strafzaak tegen beide verdachten moet worden overgedaan. Er is nieuw bewijsmateriaal boven tafel gekomen.

Als de rechters dit destijds hadden gekend, waren ze volgens het hof waarschijnlijk vrijgesproken. De twee verdachten, Andy M. (35) en Nozaï T. (27), kregen in 2006 een straf van 24 en acht jaar cel. Die straffen worden nu opgeschort. Nozaï heeft zijn straf overigens al uitgezeten. Andy zou vanavond nog worden vrijgelaten.

Nieuw onderzoek: verdachten onschuldig

In een nieuw onderzoek is volgens het hof komen vast te staan dat de verdachten onschuldig zijn. Zo is uit technisch onderzoek gebleken dat Nozaï zeer waarschijnlijk een alibi had. Ten tijde van het plegen van de moord, zat hij thuis achter zijn computer. Hij heeft, zo is gebleken, op dat tijdstip muziek gedownload.

Nozaï had een bekennende verklaring afgelegd. Maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat deze verdachte zaken heeft verteld die niet kunnen kloppen.
Advocaat Knoops en het OM hadden het hof gevraagd de twee verdachten met onmiddellijke ingang definitief vrij te spreken. Het hof meent evenwel dat dit wettelijk niet kan. De zaak moet nu opnieuw feitelijk worden behandeld. Dat gebeurt op 5 september op Bonaire.

In een reactie zegt Knoops:

“Deze uitspraak vormt een overwinning voor de rechtsstaat en is van historisch belang voor de BES eilanden. De burgers van de BES eilanden krijgen hiermee de boodschap dat iets wat onrecht is en onherroepelijk lijkt, alsnog ongedaan kan worden gemaakt. Dat moet hen moed geven en kan ook andere dwalingen aan het licht brengen. Want die zullen er – zoals in ieder systeem – ongetwijfeld zijn.”

    • Marcel Haenen