Een typisch geval van rabarberfase

„Wat is je favoriete rabarberrecept?”, vroeg iemand mij vorige week via Twitter. Daar moest ik even over nadenken. Er zijn zo veel fijne dingen te doen met rabarber. Twee dagen eerder had ik nog een tamelijk briljant dessert van aardbeien en rabarber met vanille-ijs en meringue gegeten bij Hotel de Goudfazant in Amsterdam. Het bijzondere

„Wat is je favoriete rabarberrecept?”, vroeg iemand mij vorige week via Twitter. Daar moest ik even over nadenken. Er zijn zo veel fijne dingen te doen met rabarber. Twee dagen eerder had ik nog een tamelijk briljant dessert van aardbeien en rabarber met vanille-ijs en meringue gegeten bij Hotel de Goudfazant in Amsterdam. Het bijzondere eraan was dat de rabarber niet tot moes gekookt was maar slechts kort geblancheerd en dus nog knapperig. Wat een vondst, dat ga ik zeker zelf zeker ook eens proberen.

Eigenlijk is een favoriet recept noemen altijd lastig. Het is een cliché maar zoiets hangt echt af van tijd, plaats, weer, gezelschap en zo nog wat factoren. Pas als het eetmoment daar is kun je zeggen: ja, rabarbercrumble! Of ja, rabarberfool! Ja, rabarbertaart! Ja, rabarbermuffins met havermout, walnoten en kaneel! (Voor die muffins staat een recept op mijn blog etenenzo.nl. Ik had ze lang niet gebakken, totdat iemand me er laatst, ook weer via Twitter, aan herinnerde.)

Maar goed, er moest een antwoord komen. Dus tweette ik: „Op dit moment rabarbersorbet, het recept komt in mijn nieuwe boek.” Dat was beslist ongelogen, ik zít in een rabarbersorbetfase en er kómt een rabarbersorbet in het kookboek waarvoor ik zojuist het manuscript bij de uitgever inleverde. Maar het was toch ook een beetje flauw. Want dat boek komt pas in oktober uit en de vragensteller wilde natuurlijk concreet weten wat ze met haar bos rabarberstelen aan moest.

Afijn, ik besloot haar het recept per mail te sturen. En daarna bedacht ik dat het recept dan ook maar gewoon in de krant moest. Het is tenslotte nú rabarbertijd.

Doe de rabarber, suiker, gember en 100 ml water in een pan en breng aan de kook. Roer, draai het vuur laag en kook de rabarber, afgedekt, 15 minuten. Vis de gember uit de pan en roer de rabarber tot moes. Laat afkoelen. Meng er de gembersiroop en nog 50 ml water door. Voor een romantisch roze sorbet kun je een paar druppels rode kleurstof toevoegen. Laat de rabarberpuree in de koelkast ijskoud worden. Draai er in een ijsmachine ijs van. Of schenk de puree in een diepvriesdoos en zet deze in de vriezer. Haal hem er na twee uur weer uit en klop het mengsel stevig door. Zet de doos terug in de vriezer en haal hem er vervolgens ieder half uur uit om op te kloppen, net zo lang tot de sorbet de juiste substantie heeft. Serveer met koekjes.

Rabarbersorbet

Voor 400 ml ijs:

500 g rabarber, in stukjes

150 g suiker

3 cm gemberwortel, in schijfjes

50 ml gembersiroop

eventueel: een paar druppels rode voedingsmiddelenkleurstof

dunne, knapperige koekjes zoals kletskoppen

    • Janneke Vreugdenhil