Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Duitsland: Koude Oorlog-praktijken VS zijn onacceptabel

Merkel zal binnenkort spreken met Obama over de nieuwe onthullingen rond het Amerikaanse afluisterprogramma.
Merkel zal binnenkort spreken met Obama over de nieuwe onthullingen rond het Amerikaanse afluisterprogramma. Foto AFP / Martin Meissner

Merkel gaat verhaal halen bij Obama over het Amerikaanse spionageprogramma. Als de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA op nog grotere schaal plaatsvinden dan tot nu toe werd gedacht, zoals media afgelopen weekend meldden, dan is dit “Koude Oorlog-gedrag” onacceptabel, aldus een woordvoerder van Merkel op een persconferentie.

Woordvoerder Steffen Seibert:

“Als bevestigd wordt dat ambassades van de Europese Unie en Europese landen worden afgeluisterd, dan zijn wij helder: het afluisteren van vrienden is onaanvaardbaar. De Koude Oorlog is verleden tijd.”

Duitsland wil een omvangrijk vrijhandelsakkoord sluiten met de VS ter bevordering van de economische groei en werkgelegenheid. Maar: “wederzijds vertrouwen is noodzakelijk om tot een overeenkomst te komen”, benadrukte Seibert.

Merkel zal binnenkort spreken met Obama over de afluisterpraktijken. De hoogste baas van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft later vandaag een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de VS het gebouw van de Europese Raad in Brussel, de EU-ambassade in Washington en de EU-vertegenwoordiging in New York afluisteren. De Britse krant The Guardian schreef zondag dat ook de Franse, Italiaanse en Griekse ambassades in Washington en hun bureaus bij de Verenigde Naties in New York het doelwit zijn van Amerikaanse spionage.