Directeur Vaticaanse bank treedt af na fraudeschandaal rond geestelijke

Een archieffoto van geestelijke Nunzio Scarano, hier pratend in het Italiaanse Salerno. Foto AP/ Francesco Pecoraro

De algemeen directeur van de Vaticaanse bank en zijn adjunct treden af naar aanleiding van het fraudeschandaal rond de Vaticaanse geestelijke Nunzio Scarano. Dat meldt persbureau AP.

Paolo Cipriani en adjunct Massimo Tulli hebben dit besloten omdat het “in het beste belang is van het instituut en de Heilige Stoel”. Naar Cipriani, samen met de toenmalige president van de bank, werd in 2010 een onderzoek ingesteld, omdat hij de Italiaanse anti-witwasregels had overtreden. De politie had 23 miljoen euro in beslag genomen van een Vaticaanse rekening bij een bank in Rome. Geen van beiden werd toen vervolgd.

De huidige president van de bank, Ernst von Freyberg, neemt de functie aan van algemeen directeur.

Scarano probeerde twintig miljoen euro vanuit Zwitserland naar Italië te brengen

Monseigneur Nunzio Scarano, een accountant binnen het Vaticaan, werd vorige week gearresteerd, omdat hij twintig miljoen euro vanuit Zwitserland naar Italië had willen brengen in een regeringsvliegtuig. Bij de operatie waren ook een lid van de Italiaanse geheime dienst en een financieel makelaar betrokken. Scarano was de spil. De aangehouden makelaar zou de twintig miljoen investeren. Later zou hij zijn overgehaald het geld terug te geven. De ambtenaar van de geheime dienst moest het geld terugbrengen naar Zwitserland.

Scarano werd enkele weken daarvoor al geschorst en er werd een onderzoek naar hem ingesteld. In dat onderzoek werd Scarano ervan beschuldigd zo’n 600.000 euro van een rekening bij de Vaticaanse bank in kleine delen, meestal 10.000 euro per keer, aan vrienden te hebben gegeven. Die gaven hem vervolgens cheques ervoor terug, die hij stortte op een Italiaanse rekening. Met het geld loste hij vervolgens zijn hypotheek af.

    • Frank Huiskamp