Deze das is de nieuwe woordvoerder van een dierentuin. En hij tweet.

De tweetende das BG.
De tweetende das BG. Screenshot van YouTube

De dierentuin in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg doet zijn best met de tijd mee te gaan. Sociale media zijn heel 2013 en daar ontkomt ook Johannesburg Zoo niet aan. Dus heeft het sinds deze week een nieuwe woordvoerder. Hij heet BG. En BG is een honingdas. En BG de honingdas tweet. Live.

En hoe moet je je BG’s account (@zootweetslive) dan voorstellen?

Nou, zo tweet de das over de bezoekers:

Twitter avatar zootweetslive Tweeting Badger A granny! My favourite! Think I’m gonna run around a bit, act cute, maybe roll in the dirt. They love that kinda stuff.

Over wat hij zoal eet:

Twitter avatar zootweetslive Tweeting Badger You can hypnotise a frog by putting it on it’s back and stroking its tummy, but I can’t usually wait that long. #omnomnomnivore

Of gewoon een bijzonder flauwe mop:

Twitter avatar zootweetslive Tweeting Badger What do you call a porcupine with a carrot in each ear? Anything you want, ‘cause he can’t hear you.

Sowieso heeft BG een bijzonder flauw gevoel voor humor, maar het is een geinige gimmick van de dierentuin. Hoe het werkt, is vooral interessant en zit best ingenieus in elkaar, zoals dit filmpje van het project laat zien:

De das ‘triggert’ sensoren die dan vooraf gemaakte tweets sturen

Het is een best technisch verhaal, zoals de Zuid-Afrikaanse website The Media Online het beschrijft. Een grote rol is weggelegd voor het high-techverblijf van de das. Daarin bevindt zich een systeem dat bestaat uit (diervriendelijke) bewegingssensoren die verspreid zijn over het verblijf. Die staan dan weer draadloos in verbinding met een station buiten het verblijf. Dat station staat op zijn beurt in verbinding met een server van het bedrijf dat de techniek mogelijk maakte, waar er een database is met vooraf geschreven tweets.

Als BG zich door het verblijf verplaatst en een van de sensoren ‘triggert’, dan worden er ‘relevante’ tweets gestuurd. Dus is de das bij zijn voerbak, dan verstuurt de server een voedselgerelateerde tweet, en ga zo maar door.

De woordvoerder van Hellocomputer, het bedrijf achter het ingenieuze systeem, vertelt waarom honingdas BG de eervolle taak heeft gekregen:

“The job has fallen on BG’s shoulders right now but there are plenty of interesting candidates, ones who are on the extinction list and who could become ‘spokes-animals’ for their species as well. Who knows what the future will bring. BG, of course, is active day and night, which makes him ideal for the job. His engaging personality also helps.”

En wat is bedoeling van BG’s Twitteraccount? Letta Madlala, woordvoerder van de dierentuin:

“While several of BG’s tweets will address his daily activities – such as his walks around the zoo which he takes on a lead, his mealtimes and his play times – we will obviously also be able to get him to promote special events at the Zoo and, when relevant, comment on current events.”

Volgens haar is BG een “zeer vriendelijke das” en ze is er zeker van dat BG populair gaat worden op Twitter. Het helpt in ieder geval dat het immens populaire Buzzfeed over de das heeft geschreven, want het aantal volgers stijgt flink. Een paar uur geleden waren het er nog zes- à zevenhonderd, inmiddels zijn dat er ruim 1500. Die kunnen nu genieten van dit soort juweeltjes: