denken@nrc.nl

Laat een tv-presentator eens een tijdje in een verpleeghuis werken

vindt Pieter Parmentier uit Diepenveen

Over het algemeen geven redacteuren van nrc.next blijk van een flinke dosis gezond verstand. Maar wat moet ik met iemand die het terecht vindt dat een tv-presentator een half miljoen verdient (nrc.next, 28 juni)?

Toegegeven Matthijs van Nieuwkerk heeft enkele bijzondere gaven van z’n ouders meegekregen, maar moet hij dan zo veel of zelfs het dubbele verdienen omdat hij dat op de markt waard is? De oude economie was inderdaad zeer geschikt om een paar procent van de mensheid meer te laten verdienen dan alle anderen bij elkaar, maar die onzin gaan we in de nieuwe circulaire economie toch niet gewoon voortzetten?

Terwijl een verpleeghuisarts met 25 jaar ervaring nauwelijks 10 procent verdient van wat zo’n presentator binnenhaalt, zijn er dus nog mensen die dat normaal vinden, of zelfs te weinig! We laten de verzorging van de generatie die ons deze welvaart gebracht heeft feitelijk versloffen en betalen tegelijkertijd exorbitante bedragen voor wat amusement.

Laten we eindelijk bij zinnen komen en mensen die belangrijke dingen doen doorvoor behoorlijk belonen. En laat de praatjesverkopers maar eens een tijdje in de zorg gaan werken. Dan zien ze misschien in waaraan de maatschappij echt behoefte heeft.

We hebben die nieuwe huizen niet nodig

stelt Mario de Kort uit Goirle

Steeds meer mensen hebben een restschuld op de eigen woning of kunnen de hypotheek niet meer betalen. Als de huizenprijzen verder dalen staat over vijf jaar een kwart van de 4.400.000 koopwoningen onder water . De totale restschuld van Nederlandse huishoudens bedraagt dan zo’n 88 miljard euro.

Intussen stelt voorzitter Bouwend Nederland Maxime Verhagen doodleuk dat er „nog steeds een potentiële behoefte is aan 75.000 nieuwe huizen per jaar en dat twee miljoen mensen een verhuiswens hebben”. Intussen staan wel 300.000 woningen te koop waarvan 7 procent nieuwbouw. Voor wie, voor wat moet er gebouwd worden? Juist door niet te veel te bouwen zal de waarde van bestaande woningen stijgen. De woningmarkt komt van onderaf in beweging. Een starter koopt een kleine woning, de verkoper koopt een grotere woning, enzovoort.

    • Pieter Parmentier