Chinese bedrijfsspionage in opmars

Amerikaanse opsporingsautoriteiten hebben de Chinese producent van windturbines Sinovel aangeklaagd wegens het stelen van bedrijfsgeheimen van een Amerikaanse concurrent. Er dreigt een boete van 4,8 miljard dollar.

AMSC, een Amerikaans windenergiebedrijf, beweert dat Sinovel de broncode van zijn software heeft gestolen en gebruikt om zijn eigen producten aantrekkelijker te maken. Sinovel had eind vorige week nog niet op deze aantijging gereageerd. Maar de claim van AMSC is koren op de molen van politici die zeggen dat China, als het om handelscontacten en bedrijfsgegevens gaat, zich niet aan de regels houdt.

De ‘fraudedriehoek’ wordt gevormd door de factoren druk, rationalisering en kans. Nu de economische groei afneemt staan Chinese bedrijven onder grote druk. In de windturbinesector hebben de jaren van ongeremde groei geleid tot overcapaciteit en dalende winsten. Eenvijfde van de in China geproduceerde turbines wordt niet op het elektriciteitsnet aangesloten.

Er wordt ook alom gerationaliseerd. Chinese politici schilderen het land af als een economische underdog. Hoge boetes en arrestaties zijn moeilijk te bewerkstelligen over grenzen heen, zodat de kosten van het tegen de lamp lopen vermoedelijk aan de lage kant zijn.

Ook de kansen nemen toe. E-mail en communicatienetwerken hebben de mogelijkheden voor regeringen en bedrijven vergroot om gegevens te stelen. Bedrijven kunnen zichzelf beschermen via betere controlesystemen voor hun mensen en gegevens – AMSC zegt dat zijn bedrijfsgeheimen werden verkocht door een van zijn werknemers. Maar de technologische ontwikkelingen maken bedrijven met aantrekkelijke ideeën kwetsbaar.

De beurskoers van AMSC steeg met 6 procent, nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie de zaak tegen Sinovel aanhangig maakte. Nu de autoriteiten zich over de zaak zijn gaan buigen, mag de firma de hoop koesteren een deel van het geschatte verlies van 800 miljoen dollar terug te kunnen krijgen. Maar naarmate de Chinese economisch groei verder daalt zullen dit soort zaken vaker gaan voorkomen.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.

    • John Foley