China met tanks op Oeigoeren af

De Chinese autoriteiten hebben politie en leger in de noordwestelijke provincie Xinjiang met pantservoertuigen en tanks de straat van provinciehoofdstad Urumqi (10 miljoen inwoners) opgestuurd om „de stabiliteit” te bewaren. Dat moet botsingen tussen de Oeigoeren en Han-Chinezen voorkomen. Vorige week kwamen bij vuurgevechten in de provincie 23 Oeigoeren en 12 Han-Chinese politiemannen en omstanders om. De toedracht is niet te verifiëren omdat het gebied voor de media is afgesloten en het telefoon- en e-mailverkeer wordt gecensureerd. Chinese media geven in Syrië getrainde Oeigoerse „terroristen en separatisten” de schuld. Onder de arrestanten is een 23-jarige man die in Syrië zou zijn geweest. Al jaren zien de Chinese autoriteiten in de botsingen met de Oeigoeren, een Turkssprekende minderheidsgroep, de hand van moslims die een onafhankelijk Oost-Turkestan willen.