Brazilië legt Spanje op pijnbank en wint Confederations Cup

Neymar viert de overwinning met zijn teamgenoten. Foto AP/Alexandre Louureiro

Brazilië heeft gisteravond op indrukwekkende wijze de Confederations Cup gewonnen. In het Maracanã Stadion van Rio de Janeiro versloeg het gastland wereld- en Europees kampioen Spanje met 3-0. Fred tekende voor twee treffers, Neymar scoorde eenmaal. Spanje eindigde met tien man na rood voor Gerard Piqué. Sergio Ramos miste een strafschop.

Brazilië had een dag meer rust had gehad na de halve finale. De ploeg had bovendien veel minder tijd gespeeld dan Spanje dat Italië pas na strafschoppen op de knieën kreeg en wond er in Rio geen doekjes om.

Al tijdens het door de spelers en het publiek hartstochtelijk meegezongen volkslied toonde de thuisploeg gretigheid en die kwam er op het veld uit. Na een reeks verdedigende fouten van Spanje scoorde Fred al in de tweede minuut een frommelgoal.

Ook na de 1-0 bleef Brazilië veel beter. Spanje ging passend opvallend vaak de fout in en scheidsrechter Björn Kuipers had de Europeanen voor rust al twee keer rood kunnen geven, maar hield het bij geel. De Goddelijke Kanaries kregen hun verdiende tweede treffer op slag van rust alsnog. Wonderkind Neymar passeerde de Spaanse doelman Iker Casillas overtuigend.

strafschop gemist door Ramos Spanje

Ook vlak na rust moest Casillas weer vissen. Neymar liet bij een Braziliaanse uitbraak de bal goed lopen en de vrijstaande Fred kon afdrukken. Acht minuten later werd Jesus Navas neergelegd en verdiende Spanje een strafschop. Sergio Ramos stelde zich achter de bal op, maar schoot voorlangs.

Met de misser van elf meter was de wedstrijd definitief gespeeld. Brazilië counterde nog enkele keren goed en bij een van die uitbraken haalde Piqué Neymar neer. Kuipers kon niets anders doen dan de verdediger van Barcelona met rood naar de kant te sturen.

De zege van Brazilië in de Confederations Cup was de derde op rij. In 2005 in Duitsland en vier jaar geleden in Zuid-Afrika waren de Zuid-Amerikanen ook de beste. Voor Spanje was het de eerste nederlaag in drie jaar en de eerste nederlaag met drie goals verschil sinds 1985.

De voetbalverslagen zijn afkomstig van persbureau Novum