Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Bestuur Rotterdamse deelgemeente Feijenoord stapt op’

Straatbeeld van de Afrikaanderwijk in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.
Straatbeeld van de Afrikaanderwijk in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Foto ANP/ Robert Vos

Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord heeft zijn ontslag ingediend. Dit deed het naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek naar vriendjespolitiek en politieke intimidatie in de deelgemeente dat vrijdag verscheen, meldt de NOS.

Onderzoekers van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) constateerden onder andere dat deelraadbestuurders op de hoogte waren van onveilige situaties in een moskee-internaat, maar niet ingrepen. Zondag stapte, naar aanleiding van de conclusies van het rapport al PvdA-raadslid Serdar Çiçek op na gesprekken met de fractie. De fractie eiste gisteren dat beide bestuurders van de partij, Seyit Yeyden en René Kronenberg zouden opstappen. Nu is het hele dagelijks bestuur opgestapt.

Kronenberg, een van de bestuurders, zei gisteren nog geen aanleiding te zien zijn functie neer te leggen:

“Ik constateer dat de fractie integriteitsconclusies over mij heeft getrokken, nog voordat het raadsdebat over het BING-rapport plaatsvindt, en ben dan ook benieuwd naar de argumentatie daarvan.”

Onderzoekers keken naar politieke cultuur Feijenoord

De integriteitsonderzoekers keken op verzoek van de deelraad naar de politieke cultuur in Feijenoord, maar ook naar de gang van zaken rond een illegaal Turks meisjesinternaat in de Fatih-moskee waarover NRC Handelsblad berichtte. De deelgemeente wist al sinds de vorige eeuw dat het internaat in strijd is met het bestemmingsplan, maar deed niets. Dit wordt in het rapport omschreven als onbehoorlijk bestuur. De PvdA-fractie in Feijenoord is verreweg de grootste en wordt gedomineerd door de Turkse gemeenschap.