Australië: premier kiest voor vrouwen

Kevin Rudd, de kersverse premier van Australië, heeft een recordaantal vrouwen opgenomen in zijn ministersploeg, die vandaag beëdigd is. Elf van de dertig ministers is nu vrouw, vier meer dan tijdens het bewind van Julia Gillard, die vorige week werd afgezet als leider van de regerende Laborpartij en daarna ontslag nam als premier.

Volgens Rudd is het vooral belangrijk dat hij „een sterk team” heeft op het gebied van de economie. De ministersploeg bestaat uit politici die in Australië geen grote bekendheid genieten en politici die Rudd vorige week steunden in zijn geslaagde poging premier te worden.

De oppositie heeft veel kritiek op de nieuwe ministers. Een aantal vertrouwelingen van voormalig premier Gillard besloot, net als zij zelf, zich terug te trekken uit de politiek. De oppositie probeert in te spelen op de relatieve onbekendheid van sommige nieuwe ministers. „Dit is geen B-elftal, maar een C-elftal”, zei oppositieleider Tony Abbott.

Over enkele maanden gaat Australië naar de stembus. In de peilingen doet Kevin Rudd het beter dan zijn voorganger Gillard. Als zij Labor tijdens de verkiezingen had geleid, was een grote nederlaag zo goed als zeker, aldus opiniepeilers. In de jongste peilingen is de oppositie nog steeds populairder, met 51 procent steun ten opzichte van 49 procent voor Labor. Maar Australiërs zien Rudd (49 procent) liever als premier dan oppositieleider Abbott (35 procent).

De verkiezingen staan gepland op 14 september, maar Rudd kan dat veranderen. Er wordt druk gespeculeerd wat hij zal doen. Sommige commentatoren verwachten dat Rudd, gezien zijn populariteit, liever in augustus verkiezingen wil. Anderen wijzen er op dat, gezien het aantal onbekende gezichten in de regering, de kans groter is dat Rudd pas in november naar de stembus wil. Hij zou de komende maanden willen gebruiken om kiezers te laten wennen aan de nieuwe ministersploeg.