Opinie

    • John Kroon

Arantxa Smasht? Helaas niet

De kans dat nog eens een popgroep zich naar een Nederlandse toptennisser(ster) vernoemt, is weer een stuk kleiner geworden. ‘Bettie Serveert’ werd in 1991 opgericht en verwees in haar naam naar Betty Stöve. Misschien op een idee gebracht door het renpaard Kees Verkerk, wiens naam van de voormalige wereldkampioen schaatsen was geleend.

Over tennisprestaties van de vierkoppige Bettie Serveert is weinig bekend; wel staat vast dat de vierbenige Kees Verkerk niet kon schaatsen.

Betty Stöve was een topspeelster die in 1977 de finale op Wimbledon bereikte. Zo inspireerde ze die band. Maar Igor and the Sijslings – het zit er helaas niet in, Arantxa Smasht evenmin.

Sijsling zorgde ervoor dat het Nederlandse tennis bij het enkelspel niet volledig afging op Wimbledon, maar zaterdag ging ook hij in de derde ronde, ziekjes, ten onder. Alle andere Nederlandse mannen en vrouwen waren er al in de eerste ronde uitgemept.

Zoals dat dan gaat in topsport rijzen er twijfels over de mentaliteit. Van Thiemo de Bakker, van Michaëlla Krajicek, Arantxa Rus, de anderen. Hebben ze er wel alles voor over? En dan volgt de vergelijking met de toppers van weleer. Brenda Schultz en haar verwoestende service, het duo Eltingh/Haarhuis, Richard Krajicek, Trudy Groenman, Sjeng Schalken, Tom Okker die zeven jaar achtereen in de top-10 stond.

Feit is dat het Nederlandse tennis nooit langdurig structureel op hoog niveau heeft gestaan. Het waren in deze individualistische sport meestal de individuele uitschieters die de belangstelling voor het tennis aanwakkerden.

Jan Siemerink, sinds zeven maanden technisch directeur bij de Nederlandse tennisbond, kijkt vooral machteloos toe. Martin Bohm, bondscoach bij de jeugd, biedt ook weinig hoop. „Ik mis soms motivatie”, zei hij onlangs in Trouw over de talentjes. „Ze zijn veel te snel tevreden.”

Het Nederlandse tennis staat internationaal al jaren op 0-40. En Betty/Bettie serveert niet meer, maar speelt muziek. Over twee weken in Paradiso, in het voorprogramma van Blondie.

    • John Kroon