In beeld

Afschaffing slavernij herdacht in Amsterdam

Vandaag vindt de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën plaats in Amsterdam. Het is precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. De feestdag 1 juli heet in Suriname Keti Koti, wat staat voor het verbreken van de ketenen. Op 1 juli 1863 werd vanaf fort Zeelandia in Paramaribo en op de Nederlandse eilanden in de Cariben met 21 kanonschoten de vrijheid van duizenden slaven aangekondigd. De herdenkingsdag begon vandaag met de zogeheten Bigi Spikri-optocht. Looporkesten, bazuinkoren en dansende mensen in folkloristische kledij liepen van het Leidseplein, waar prominenten zoals Job Cohen en Karin Bloemen een gratis ontbijt serveerden, naar het Oosterpark. Het Keti Koti Festival trekt ieder jaar ruim veertigduizend bezoekers. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft maandag namens de Nederlandse regering 'diepe spijt en berouw' betuigd over de slavernij: "Ik sta hier vandaag namens de Nederlandse regering en kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis. Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid", zei Asscher in een toespraak. Het is de eerste keer dat het kabinet in eigen land spijt betuigd over het slavernijverleden.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen de herdenking van de afschaffing van de slavernij bij in het Oosterpark.
ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en vicepremier Lodewijk Asscher wonen de herdenking van de afschaffing van de slavernij bij in het Oosterpark.
ANP / Robin Utrecht
ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima schudden de hand van een dame gehuld in kleding uit de oude koloniën tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij bij in het Amsterdamse Oosterpark.
ANP / Robin Utrecht
Minister Lodewijk Asscher, koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen de herdenking van de afschaffing van de slavernij bij in het Oosterpark.
ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima groeten twee dames gehuld in kleding uit de oude koloniën tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij.
ANP / Robin Utrecht
Een bezoeker in uniform woont het Keti Koti ontbijt ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederlandse koloniën bij op het Amsterdamse Leidsplein.
ANP / Robin Utrecht
ANP / Robin Utrecht
Karin Bloemen en Freek de Jonge serveren ontbijt.
ANP / Robin Utrecht
Acteur Waldemar Torenstra serveert ontbijt.
ANP / Robin Utrecht
Karin Bloemen bakt een pannenkoek voorafgaand aan de officiele herdenking van de afschaffing van de slavernij.
ANP / Robin Utrecht
Job Cohen tikt een eitje tijdens het Keti Koti ontbijt ter herdenking van het slavernij verleden.
ANP / Robin Utrecht
Presentator Patrick Lodiers tijdens het Keti Koti ontbijt.
ANP / Robin Utrecht
ANP / Robin Utrecht
Marc-Marie Huijbregts serveert ontbijt voorafgaand aan de officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij.
ANP / Robin Utrecht
Rijkman Groenink serveert ontbijt voorafgaand aan de officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij.
ANP / Robin Utrecht
Kleurrijk uitgedoste bezoekers tijdens het Keti Koti ontbijt op het Amsterdamse Leidseplein ter herdenking van de afschaffing van de slavernij. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de voormalige koloniën afschafte.
ANP / Robin Utrecht