Advies over asiel helpt PvdA niet

Tegen de wens van de PvdA-fractie in hoeft het kabinet het zogeheten ‘buitenschuldbeleid’ niet te verruimen. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) vindt het niet nodig om het beleid uit te breiden, staat in een vanmiddag verschenen advies aan staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD). Het buitenschuldbeleid is voor vreemdelingen die terug willen naar hun land van herkomst, maar niet kunnen.

In Den Haag werd met spanning uitgekeken naar het advies. PvdA-leider Diederik Samsom beloofde zijn achterban een verruiming van het buitenschuldbeleid, in ruil voor de steun van zijn fractie aan het strafbaar stellen van illegaliteit. De PvdA zegt nu in een reactie de conclusies van de ACVZ te onderschrijven en wil „het gesprek aan” met Teeven om de aanbevelingen door te voeren.

De commissie adviseert wel om bestaande regels nauwkeuriger toe te passen en duidelijker te zijn over wat van de vreemdeling die een aanvraag doet, wordt verwacht. Daarnaast stelt de commissie een tijdslimiet van een jaar voor. Mensen die een jaar lang serieus hebben geprobeerd om aan reisdocumenten te komen, moeten een verblijfsvergunning krijgen. Mogelijk komen daardoor meer vreemdelingen – enkele tientallen – in aanmerking voor een vergunning.

In het nieuws: pagina 4-5

    • Sheila Kamerman
    • Annemarie Kas