Aan spektakel inderdaad geen gebrek

Een bus die de finish blokkeert, valpartijen en een overstekende hond De eerste Touretappes brachten veel spektakel Ondanks de hectiek en kritiek op de logistiek mag Corsica tevreden zijn

Riders and their bicycles fill the road after a fall in the last 5 kilometers of the 213 km first stage of the centenary Tour de France cycling race from Porto-Vecchio to Bastia, on the French Mediterranean island of Corsica June 29, 2013. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Op Corsica kan alles – een bus komt klem te zitten onder een finishbanier, een overstekend hondje veroorzaakt bijna een massale valpartij en een onbekende Belg pakt de gele trui met een ritoverwinning in de stijl van Jelle Nijdam.

Jan Bakelants (Radioshack) belandde gisteren in de tweede rit naar Ajaccio na het laatste klimmetje op twaalf kilometer van de aankomst in een kopgroep van zes renners, die vlak voor de finish een voor een werden bijgehaald door het peloton. Alleen Bakelants bleef het jagende peloton voor, precies één seconde. Hoelang was dat al niet meer voorgekomen? Het deed denken aan de beste dagen van Nijdam en de Rus Vjatsjeslav Ekimov in de jaren tachtig en negentig. Zelf zei Bakelants dat hij het peloton voelde naderen „als een zwerm bijen die zich vooruit stuwt”. Poëzie in Ajaccio.

Op Corsica, de Franse regio die door de Tour niet eerder was aangedaan, kan immers alles – nationalisten die de koers dreigen te verstoren, een finish die wordt vervroegd en toch weer niet, en een Franse ploegleider die de Spaanse juryvoorzitter een enkeltje naar zijn thuisland toewenst. De voorvechters van het wielrennen op Corsica mogen ondanks het commentaar op de logistiek en de hectiek van de eerste dagen tevreden zijn. De eerste twee etappes op het eiland hebben meer dan het beloofde spektakel gebracht.

Kritiek was er vooral bij de openingsrit van Porto-Vecchio naar Bastia. In plaats van een proloog had de organisatie gekozen voor een gewone etappe, met een aankomst vol rotondes en venijnige bochtjes. Enkele valpartijen waren het gevolg.

Alsof dat niet genoeg was, kwam de teambus van de Australische ploeg Orica-GreenEdge vast te zitten onder het finishdoek. Met de renners op tien kilometer van de aankomst vormde de bus, die geen uitwijkmogelijkheid had, een groot probleem. Het noopte de jury tot het vervroegen van de aankomst, op drie kilometer van de eigenlijke streep. Maar net op tijd kon de Orica-bus, dankzij de leeggelopen banden, worden losgewrikt. De jury draaide haar beslissing terug. De finish lag weer gewoon op de finish.

Voor de renners was het zeer verwarrend. Koen de Kort (Argos-Shimano), na afloop: „Op een gegeven moment hoorde ik op de radio: de finish ligt niet op de finish. En toen weer wel op de finish. Wat er precies gebeurde weet ik niet.” En sprinter Danny van Poppel (Vacansoleil) had begrepen dat drie kilometer de plek was waar zijn helpers moesten afhaken. Van enige jurybeslissing was hij tijdens de koers niet op de hoogte.

Ploegleider Marc Madiot van Française des Jeux had zijn renners via hun oortjes juist wel op de hoogte weten te brengen van de beslissing om de finish te vervroegen. Volkomen tevergeefs werkten zij op drie kilometer van de aankomst voor een overwinning van sprinter Nacer Bouhanni. Madiot was woedend op de jury, niet vanwege het aanvankelijke besluit, maar vanwege het terugdraaien daarvan. Op de Franse televisie sommeerde hij de Spaanse juryvoorzitter Vicente Tortajada Villarroya om terug te keren naar zijn eigen land.

Vooraf was gevreesd dat het koersen op Corsica nerveus zou verlopen. De wegen zouden smaller en bochtiger zijn dan op het Franse vasteland. Maar al met al waren de meeste Nederlandse renners niet erg onder de indruk. „De eerste twee dagen vallen me alles mee”, zei Laurens ten Dam van de Belkin-ploeg na de aankomst gistermiddag. Maar hij houdt een slag om de arm voor de rit van vandaag naar Calvi, die opnieuw veel bochten telt.

„De Tour is in de eerste week wel vaker gekkenwerk”, relativeerde zijn ploeggenoot Robert Gesink, die naar eigen zeggen „niet heel makkelijk” reed deze eerste twee dagen. Het was op Corsica volgens hem aanzienlijk minder draaien en keren dan twee jaar terug in Bretagne, waar in de eerste Tourweek ook al veel renners onderuit gingen. Lars Boom, twee keer mee in een lange ontsnapping, waarvan gisteren volgens hem onbedoeld, denkt dat de etappes op Corsica zelfs „iets rustiger” zijn dan normaal.

Nationalisten, die strijden voor meer Corsicaanse autonomie, beloven voor vandaag nieuw spektakel nadat gisteren even buiten Bastia twee van hun activisten waren aangehouden wegens het kalken van anti-Franse leuzen. In plaats van namen van renners stond op de flanken van de beklimmingen rond de nationalistische hoofdstad Corte gisteren vooral ‘FLNC’, de naam van de onafhankelijkheidsbeweging die onlangs dreigde de wapens weer op te pakken.

In de haven van Bastia was de tekst ‘Corsica is not France’ en ‘French go home’ gekalkt. Als de twee militanten niet vrijkomen voor de start van de derde en laatste Corsicaanse etappe, zal de beweging Corsica Libéra naar eigen zeggen de rit naar badplaats Calvi verstoren om hun eis kracht bij te zetten.

Het ging aan veel renners voorbij. Maar op de vraag of koersen op Corsica moeilijker is dan hij gewend is en of hij iets gemerkt heeft van de onrust in het peloton, geeft Laurens ten Dam op dit van politiek conflict doordrenkte eiland het enige juiste antwoord: „Ik zag af en toe wat commotie, ja. Maar zoiets kan ook in Frankrijk gebeuren.”

    • Peter Vermaas
    • Derk Walters