Kalifa Bachida (41) uit Soedan

Foto's Robin Utrecht

Sinds 1998 in Nederland. Wil terug naar Soedan, maar Soedan wil hem niet.

Kalifa Bachida kwam in 1998 naar Nederland. Met een schip, via Egypte, vertelt hij. Aanvankelijk kreeg hij na een tijdje een tijdelijke verblijfsvergunning. Jarenlang woonde hij legaal in Zutphen.

In 2008 kreeg hij een brief van de IND dat hij toch niet kon blijven. Ze geloofden niet dat hij écht uit Soedan kwam. Uit welk land hij volgens hen dan wel zou komen, vertelden ze niet, zegt hij. „Misschien weten ze dat ook niet.” Hij zweert dat hij echt uit Soedan komt.

Was er nog iets anders gebeurd? Nou, hij heeft twee keer in de gevangenis gezeten. Een keer zes maanden en een keer drie maanden. Die keer dat hij zes maanden zat, had hij iemand met een mes in de borst gestoken. „Een piepklein steekje”, zegt hij. „Helemaal niet diep.” De man die hij stak had hem eerst gestoken. In zijn been. Hij wilde hem waarschuwen, en niet verwonden, zegt Bachida. De rechter dacht daar anders over. De andere keer kreeg hij ruzie met een vrouw die hij een klein klapje gaf.

Hoe het ook zij, hij viel niet onder het generaal pardon in 2007 omdat hij gewelddadig zou zijn. Hij raakte zijn huis kwijt. Hij slaapt nu onder de brug. En zelfs dat mag niet in dit land, de politie stuurt hem daar weg. Ga maar naar het Leger des Heils, zeggen ze. Maar daar kan hij niet terecht. Kalifa Bachida wil terug naar Soedan. Alles beter dan dit leven. Hij heeft alles geprobeerd, zegt hij. Maar Soedan wil hem niet.

    • Sheila Kamerman