The Guardian trekt verhaal online terug - The Observer past voorpagina aan

Screenshot van de webwinkel van The Guardian en The Observer, met de oude voorpagina van The Observer er nog op. Screenshot Guardian.newspaperdirect.com/

Het prettige van online journalistieke verhalen is dat je ze kunt aanpassen (of geheel terugtrekken) als er fouten in blijken te staan. The Guardian deed dat gisternacht met een verhaal over Europese medewerking binnen het Amerikaanse NSA-afluisterschandaal. Voor zondagskrant The Observer leek het toen al (deels) te laat. Want online stond de krant al klaar… met het verhaal op de voorpagina.

Geprint zou de fout natuurlijk nog pijnlijker zijn. The Observer haastte zich dan ook om de voorpagina aan te passen. Maar voor de eerste editie van de krant was het al te laat. En dat terwijl de doorgaans zo gerespecteerde Britse zondagskrant, gelieerd aan The Guardian, de fout had kunnen voorkomen. De man die The Guardian en The Observer aanhaalden, is namelijk een bekende, twijfelachtige complotdenker. Zo schrijft de organisatie Wikileaks op Twitter:

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks Observer publishes front page NSA story from conspiracist who smeared WikiLeaks dozens of times, then pulls story https://t.co/f5BHRDAjL8

Artikel gebaseerd op complotdenker Wayne Madsen

In het artikel werd gemeld dat onder meer Nederland met de Verenigde Staten afspraken heeft gemaakt over het verzamelen van privacygevoelige informatie. Het artikel verscheen zaterdagavond op de website van The Guardian, en werd door tal van media overgenomen.

Het verhaal was gebaseerd op een interview met een oud-medewerker van de NSA, Wayne Madsen, op de website privacysurgeon.org. Madsen werkte van 1985 tot 1997 voor de NSA. Hij zegt in dat interview dat behalve Nederland ook Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje en Italië geheime afspraken met de VS hebben gemaakt.

The Guardian meldt op zijn website overigens (vooralsnog) niet dat het artikel niet waar is. Er staat slechts dat het artikel is verwijderd, met de nogal summiere verklaring eronder:

“This article has been taken down pending an investigation.”

Bericht schaadt geloofwaardigheid van heel The Observer

Voormalig correspondent in de Verenigde Staten, Eelco Bosch van Rosenthal, lijkt op Twitter gewoonweg niet te begrijpen hoe The Observer en The Guardian Madsen hebben kunnen geloven:

Twitter avatar eelcobvr Bosch van Rosenthal Oei, Observer zet ’t zelfs op voorpagina: http://t.co/Q056xJwGfB (auteur eerder: Obama bezoekt gay bars & Boston-daders werkten voor FBI)

En dat heeft uiteraard gevolgen voor de geloofwaardigheid van The Observer als geheel, vervolgt Bosch van Rosenthal:

Bij correspondent Ketelaar viel een andere The Observer in de bus

Toch laat NRC-correspondent in Londen Titia Ketalaar weten dat bij haar een heel andere voorpagina van The Observer in de bus viel vanochtend. Zonder het artikel. Ze zette een foto op Twitter ter bewijs:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Voor jullie losgaan over NSA scoop Observer die van site is, dit is voorpag @ebvr @posthumaNiels @nrc http://t.co/inkGSC9n0G

Het lijkt er dus op dat The Observer de drukpers nog net heeft kunnen stilzetten, voordat de krant het foutieve verhaal in alle edities op de voorpagina had. Toch was het wel degelijk te laat. Want op Twitter verschenen vanochtend ook foto’s van de eerste druk, waarop de tennisfoto al wel is vervangen door Mick Jagger van The Rolling Stones, maar waarop het NSA-verhaal nog altijd fier op de voorpagina prijkt:

Twitter avatar itsmotherswork Itsmotherswork Version 2: On my kitchen table this morning.
(Jagger by now more newsworthy than the tennis). http://t.co/XKnwOddY2q