Dit is een artikel uit het NRC-archief

Maatschappelijk protest

Protesten in Egypte tegen Morsi van start - Nederlandse aangevallen

Demonstranten in Kairo zwaaien met vlaggen tijdens het begin van het protest tegen president Morsi dat waarschijnlijk de hele dag zal duren. Foto AFP / Gianluigi Guercia

De geplande grote demonstraties in Egypte zijn vanmiddag van start gegaan. Op veel plekken in hoofdstad Kairo wordt vandaag geprotesteerd tegen president Morsi. De vrees is groot dat de demonstraties zullen ontaarden in geweld. Op het Tahrirplein werd vanochtend al een Nederlandse belaagd.

Het gaat om een 22-jarige Nederlandse vrouw. Berichten dat zij is verkracht wil het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigen noch ontkennen. Een medewerkster van de Nederlandse ambassade heeft de vrouw opgevangen. De Egyptische autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het incident.

Momenteel nog relatief rustig in Kairo

NRC-correspondent Gert van Langendonck meldt op Twitter dat er niet alleen protesten voor en tegen Morsi zijn vandaag, maar ook protesten tegen een eventuele militaire coup:

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Apart from pro- and anti-Morsi protests there are also protests pro and anti a military coup today #egypt

Momenteel is het nog vrij rustig, zegt hij. Het Tahrirplein staat al wel vol, maar aangezien daar alleen anti-Morsi-demonstranten zijn, verwacht hij daar relatief weinig ongeregeldheden.

Meer gespannen zal de situatie later vandaag rond het presidentieel paleis zijn, denkt hij. Daar zullen zich zowel pro- als anti-Morsi-demonstranten verzamelen. De verwachting is echter dat de protesten daar pas tegen vijf of zes uur werkelijk van start zullen gaan.

Vrees dat Egypte afglijdt naar burgeroorlog

Langendonck schreef gisteren al in NRC Handelsblad dat wordt gevreesd dat Egypte afglijdt naar een burgeroorlog:

In de aanloop naar 30 juni, de eerste verjaardag van het presidentschap van Morsi, heerst er al dagen een gespannen toestand. De media staan vol onheilsberichten over hamsteraars en over vluchten uit Kairo die stampvol zitten, mogelijk door geruchten dat de luchthaven zondag sluit. Het verzet tegen Morsi is enorm toegenomen. De manier waarop hij de omstreden nieuwe grondwet liet goedkeuren tegen de oppositie in heeft veel kwaad bloed gezet. En veel Egyptenaren zijn getergd door de slechte economische situatie en een acuut brandstoftekort. Net als in 2011 wordt gespannen uitgekeken naar de opstelling van het leger als het uit de hand loopt. Defensieminister Al-Sisi zaaide deze week verwarring door te stellen dat het leger de “morele verantwoordelijkheid” heeft om “de wil van het volk” te beschermen. Zowel Morsi als de oppositie interpreteerden dat als een steunbetuiging voor hun zaak.