Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-dictator Hissène Habré opgepakt in Senegal

Hissène Habré tijdens zijn presidentstermijn in 1983.
Hissène Habré tijdens zijn presidentstermijn in 1983. Foto ANP

De politie in de Senegalese hoofdstad Dakar heeft voormalig dictator van Tsjaad, Hissène Habré opgepakt. Dat meldt persbureau AP. De 70-jarige Habré woont al meer dan 22 jaar in het land. De politie kan hem maximaal 48 uur vasthouden. De verwachting is dat in die tijd een aanklacht tegen hem zal worden geformuleerd.

Habré voerde als president van Tsjaad een schrikbewind. Hij was president van het land tussen 1978 en 1979 en van 1982 tot 1990 en wordt verantwoordelijk gehouden voor massamoorden op minderheidsgroepen. Daarbij zouden duizenden mensen zijn omgekomen. Met hulp van de VS en Frankrijk wist hij in de jaren tachtig een aanval van het Libische leger af te slaan. Toen de grond hem te heet onder de voeten werd nam hij de wijk naar Senegal.

Zijn advocaat, El Hadji Diouf, zei niet te weten waar Habré heen was gebracht, maar dat hij de arrestatie zou aanvechten:

“Hij is weggevoerd als een gijzelaar. Dit is niet de normale procedure. Dit is illegaal. Habré en zijn advocaten hadden op de hoogte gebracht moeten worden van zijn arrestatie. Wij zullen deze arrestatie aanvechten.”

Europees Parlement en Internationaal Gerechtshof riepen op tot arrestatie

In 2006 riep het Europese Parlement Senegal op Habré op te pakken. Twee jaar later beweerde Senegal Habré zelf te gaan berechten. In datzelfde jaar werd hij in Tsjaad bij verstek veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. In 2011 beweerde Senegal opnieuw Habré zelf te zullen berechten, maar toen een arrestatie uitbleef werd Habré steeds meer een symbool van straffeloosheid.

Vorig jaar riep het Internationaal Gerechtshof in Den Haag het land op die belofte ook echt waar te maken. Eind vorig jaar kwam uit Dakar het bericht dat Senegal een speciaal tribunaal voor de berechting van Habré opzette met rechters aan te wijzen door de Afrikaanse Unie.

Reed Brody, een advocaat die werkt bij Human Rights Watch zei dat er genoeg bewijs is tegen de oud-president:

“Het recht neemt eindelijk zijn beloop. Na 22 jaar is er eindelijk licht aan het eind van de tunnel voor de slachtoffers van Habré.”

Arrestatie komt vlak na bezoek Obama

De arrestatie komt een paar dagen nadat de Amerikaanse president Obama Senegal bezocht. In een speech riep hij de Afrikaanse leiders op om het voorbeeld van Nelson Mandela te volgen en altijd het landsbelang boven het eigenbelang te stellen. Obama bezocht vandaag overigens Robbeneiland, de gevangenis waar Nelson Mandela achttien jaar gevangen zat. Gisteren ontmoette hij de familie van Mandela.