Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer eist ook opheldering over afluisteren VS

Gebroken antenne van een voormalig afluisterstation van de NSA op de Duivelsberg in Berlijn. De afluisterpraktijken van de NSA blijken zich steeds verder uit te strekken tot ook Brussel blijkt nu.
Gebroken antenne van een voormalig afluisterstation van de NSA op de Duivelsberg in Berlijn. De afluisterpraktijken van de NSA blijken zich steeds verder uit te strekken tot ook Brussel blijkt nu. Foto Reuters / Pawel Kopczynski

In navolging van het Europees Parlement wil ook de Tweede Kamer opheldering over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, die naar het zich laat aanzien op nog grotere schaal plaatsvinden dan tot nu toe werd gedacht.

Diplomaten worden volgens Der Spiegel niet alleen in Washington afgeluisterd, maar ook in Europa zelf. Ook het computernetwerk van de vertegenwoordiging zou geïnfiltreerd zijn. Der Spiegel baseert zich op geheime documenten in het bezit van klokkenluider Edward Snowden. SP-Kamerlid Ronald van Raak en zijn CDA-collega Madeleine van Toorenburg hebben mondelinge vragen aangekondigd voor het vragenuurtje van dinsdag meldt persbureau Novum. Van Raak vraagt zich af:

“Hoeveel burgers en politici zijn er afgeluisterd en hoe wil overheid ons beschermen? Veiligheid uitbesteden aan een ander land kan niet.

De Duitse regering is volgens de SP’er actiever in het vragen van opheldering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou een verzoek om opheldering van de Europese Commissie en het Europees Parlement,meldt ANP. Bij PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt nemen de ‘verbazing en boosheid steeds meer toe’. Hij stelt zondag dat Kamervragen nu geen zin hebben, omdat woensdag een debat staat gepland met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het Amerikaanse spionageprogramma Prism.

“Daar past dit prima in, we moeten een stevig woordje met elkaar spreken.”

De recente hoorzitting met experts heeft volgens hem onvoldoende duidelijk gemaakt wat er gaande is. Voor het afluisteren van bondgenoten is geen enkele rechtvaardiging, aldus Recourt. Hij wijst erop dat het in het geval van Nederland kan gaan om economische spionage.

“Dat kan interessant zijn voor buitenlandse mogendheden.”

Diplomaten worden afgeluisterd op een schaal die tot nog ongekend is, stelt Recourt. “De NSA opereert kennelijk nog veel breder.” De PvdA’er vindt dat eerst de openbare kant moet worden besproken, waarna de zogenoemde commissie-stiekem moet worden ingelicht. Hierin zijn de fractievoorzitters vertegenwoordigd.

Frankrijk en EU willen ook verklaring

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, reageerde net als Europarlementariërs gisteren geschokt en bezorgd op de berichten dat de VS de EU hebben bespioneerd. Als de berichten waar blijken, zo zei de Duitser, zal de affaire “ernstige gevolgen” hebben voor de relaties tussen Europa en de VS. Ook Frankrijk heeft de VS om uitleg gevraagd, zei de minister van Buitenlandse Zaken, Lauren Fabius.

“Deze daden zijn onacceptabel. We verwachten dat de Amerikanen ons zo snel mogelijk antwoorden geven.”

Ecuador: Snowden kan niet weg

De Ecuadoriaanse president Rafael Correa zei vandaag tegen persbureau AP dat Snowden het vliegveld van Moskou niet kan verlaten zonder paspoort. De president zei dat de klokkenluider nog steeds asiel kon krijgen als hij Rusland uitkomt, maar dat die beslissing zijn eigen verantwoordelijkheid is:

“Dit is de beslissing van de Russische autoriteiten. Hij heeft geen paspoort. Ik ken de Russische wet niet. Ik weet niet of hij het vliegveld dus kan verlaten, maar ik begrijp dat hij dat niet kan. Op dit moment ligt zijn lot dus in Ruslands handen. Als hij in Ecuador arriveert zullen we een asielverzoek bekijken.”