Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Antihomowet in Rusland een feit

Demonstratie tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam tijdens het bezoek van Poetin aan Nederland afgelopen april.
Demonstratie tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam tijdens het bezoek van Poetin aan Nederland afgelopen april. Foto ANP / Robin Utrecht

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag de omstreden wet getekend die het maken van ‘propaganda’ voor homoseksualiteit strafbaar stelt.

Op grond van de wet kan iedereen die ‘niet-traditionele seksuele relaties’ propageert tegenover minderjarigen, in woord, via de media dan wel internet een boete krijgen tot 5150 euro. De wet is bedoeld om kinderen te beschermen.

Bij protesten tegen de wet werden dit weekeinde in Rusland 58 mensen opgepakt. Zij zullen op basis van de nieuwe wet beoordeeld worden, zo liet een zegsman van de politie aan het persbureau ITAR-Tass weten.